filteri close
Objavljeno: 01.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/voltamax
300x600

Jedenje belog luka i oralna higijena nisu jedini uzroci neugodnog zadaha.

Loš zadah je obično bezopasan, ali toliko nezgodan da vam niko neće reći za to. Na mikrobiološkom nivou, Na mikrobiološkom nivou, loš zadah se dešava kada prirodno prisutne bakterije u ustima razlažu čestice hrane koje se zadržavaju između naših zuba, duž naših desni, a posebno na jeziku. Ovaj proces oslobađa gomilu smrdljivih jedinjenja i stvara neugodan zadah - ili, kako se formalnije naziva, halitoza.

Dobra vest: Obično je privremeno. Loše vesti? To je često uzrokovano lošijom oralnom higijenom, prehrambenim i drugim navikama. 

Evo 17 razloga zašto vaš dah loše miriše:

1. Upravo ste se probudili

Očigledno, zar ne? Da, jutarnji zadah može biti neprijatan, ali evo zašto se to događa: Dok mirno spavate, bakterije ne miruju. Koriste činjenicu da se vaša proizvodnja pljuvačke usporava tokom spavanja - a pošto vam pljuvačka pomaže u „čišćenju“ usta, vaš dah može imati loš miris dok narednog jutra ne operete zube. Jutarnji zadah je potpuno normalan, poznat je i kao  „jutarnja halitoza“.

2. Dišete na usta

Disanje na usta može učiniti da vam pljuvačka ispari, što može isušiti usta i smanjiti sposobnost usta da ispiraju čestice hrane. Neki ljudi dišu na usta dok spavaju, ali mnogi to često rade i tokom vežbanja. Zapravo, zubnu higijenu kod sportista trenutno proučavaju stručnjaci: Jedno nemačko istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da što je više vremena ljudi proveli na treningu, veća je verovatnoća da će imati karijes. Naučnici su pretpostavili da smanjeni protok pljuvačke tokom vežbanja može igrati ulogu u ovome. To naravno nije razlog da prestanete sa vežbanjem. Samo pazite da ostanete hidrirani tokom i nakon treninga. 

Rešite se lošeg zadaha - kratko uputstvo+video vodič!

3. Pojeli ste hranu koja oslobađa neprijatne mirise

Beli i crni luk su dva najpoznatija krivca za neprijatan zadah, ali među ostalim krivcima se nalaze začini, kupus, kelj, karfiol i rotkvica. I iako bi neprijatan miris te hrane mogao da nestane nakon sat-dva, opet se može povratiti – tokom podrigivanja. A loš zadah iz hrane može povremeno proizaći iz gastrointestalnog trakta, a ne samo iz vaših usta. Kada svarite hranu, hemikalije se na kraju apsorbuju u vaš krvotok i ulaze u pluća.

4. Ili niste jeli ceo dan

Preskakanje obroka je siguran način za neugodan zadah. To je zato što kada ne jedemo, ne stvaramo toliko pljuvačke. Zašto je to važno? Pošto pljuvačka ne čisti samo čestice hrane, ona i razgrađuje tu hranu kako bi joj lakše klizila niz grlo. (I još jedna stvar: preskakanje obroka takođe nije baš dobar način za mršavljenje.)

5. Nikotin

Dodajte halitozu na listu zdravstvenih stanja koja mogu izazvati cigarete. Nije iznenađujuće što pušenje ne samo da povećava količinu jedinjenja koja proizvode mirise u ustima i plućima osobe, već i ta navika može isušiti usta, što dovodi do manje proizvodnje silve, prema pregledu iz 2004. godine. 

6. Koristite lekove koji vam isušuju usta

7. Curi vam nos

Sluz u nosu pomaže u filtriranju svih stranih čestica koje udišete iz okoline - dobra strana. Ali šta se dešava kada se ta sluz počne nakupljati u zadnjem delu grla jer imate strašne alergije na polen ili gadnu prehladu? Te strane čestice na kraju putuju u vaša usta, talože se na površini vašeg jezika i zauzvrat izazivaju loš zadah, prema jednom pregledu iz 2012. godine. Kao da upaljeno grlo nije dovoljno lose.

8. Na dijeti ste sa malo ugljenih hidrata

Poznato je da se kod ljudi koji smanjuju unos ugljenih hidrata povećava pojava halitoze. I u stvari, kada su istraživači sa Univerziteta Ješiva upoređivali ispitanike na dijeti sa vrlo malo ugljenih hidrata i onima na dijeti sa smanjenom masnoćom, otkrili su da je više učesnika iz prve grupe prijavilo da ima zadah iz usta nego kod druge. Takođe treba napomenuti, da je u toj grupi prijavljeno i više podrigivanja i ispuštanja gasova. 

9. Imate karijes

Već znate da naslage hrane mogu nagrizati vaše zube i izazvati stvaranje karijesa. I dok loša oralna higijena sigurno doprinosi lošem zadahu, što može indirektno pokrenuti halitozu. Hrana se može zadržatiu šupljinama, a pošto šupljine može biti teško očistiti, ostaci vašeg poslednjeg obroka mogu se tamo zadržati duže od uobičajenog vremenskog perioda, što onda može dovesti do pojačanog neugodnog zadaha. 

Probajte lak i brz način da se rešite lošeg zadaha iz usta

10. Nosite protezu

Ne govorimo samo o običnim protezama, ortodontski aparatima poput fiksnih mostova i proteza takođe može biti teško održavati. Ali važno je da ih čistite svaki dan, jer su ujedno i glavni magneti za čestice hrane, koje se mogu nataložiti u materijalu. Istraživanje pokazuje da su stomatološki uređaji povezani sa većim količinama akumulacije plaka - zbog čega je dobar režim čišćenja toliko važan. 

11. Pijete mnogo alkohola

Alkohol vam ostaje u dahu dugo posle pića. U stvari, jedna studija iz 2007. godine izraelskih istraživača otkrila je da je to povezano sa povećanim stopama halitoze - i to, uprkos činjenici da su njihovi ispitanici postili 12 sati preko noći i takođe im je dozvoljeno da ujutro operu zube. Autori studije sumnjaju da alkohol ne samo da isušuje usta čoveku, već da se određeni miris pokreće kada telo metabolizira alkohol. 

12. Imate gorušicu

Pretežnu većinu slučajeva halitoze uzrokuju bakterije u ustima osobe - ali istraživači takođe sumnjaju da kod nekih ljudi loš zadah izaziva GI poremećaj poput gorušice, u kojem sadržaj želuca osobe curi nazad gore u jednjak. Jedno istraživanje iz 2007. otkrilo je da je neugodan zadah češći od onih koji imaju druge probleme sa varenjem, verovatno zato što bolest može oštetiti tkivo grla osobe. 

13. Imate streptokoknu infekciju

Streptokok je bakterijska, a ne virusna infekcija, može prouzrokovati neugodan miris vašeg daha. I ne samo to, već se i druge vrste infekcija sinusa mogu pretvoriti u bakterijske koje proizvode smrdljiv miris gnoja. Pored toga, neke od ovih infekcija su takođe povezane sa određenim vrstama bakterija za koje je poznato da proizvode posebno loš miris u ustima osobe.

14. Vaše oralne bakterije se razlikuju od bakterija vašeg partnera

Evo u čemu je stvar: vaš partner bi se mogao ujutro probuditi mirisajući na pola bočice Listerina, dok biste vi mogli osećati kako da ste pojeli kolut luka i morate da pokrijete usta narednih 30 minuta. A u nekim slučajevima to možda nema nikakve veze sa tim koliko često neko od vas pere zube. Svako ima svoj sastav pljuvačke i različite vrste i nivoe oralnih bakterija, što sve utiče na miris vašeg daha u određenim situacijama.

15. Visok nivo šećera u krvi

Verovatno ne morate da brinete zbog ovog, osim ako nemate dijabetes tipa 1; to je prilično retko. Ali ako vam se iz daha razvije sladak miris, to je znak da ga možda imate, a to je za ljude sa dijabetesom (obično tip 1) koji mogu da izazovu srčani udar ili otkazivanje bubrega. Ostali simptomi uključuju često mokrenje, mučninu i ukočenost mišića. Stomatolozi gotovo uvek to primete kod pacijenata sa nedijagnostikovanim dijabetesom. To je često znak da im je nivo šećera u krvi opasno visok i da im je odmah potrebna medicinska pomoć.

13 razloga da koristite sodu bikarbonu!

16. Imate Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom je poremećaj imunog sistema i javlja se kod žena u srednjim godinama i kod onih sa drugim autoimunim stanjima poput reumatoidnog artritisa i lupusa. To govori da čak i mladi, inače zdravi ljudi ga mogu dobiti. Venus Vilijams je dijagnostikovan 2011. godine. Ljudi sa ovim sindromom često imaju vrlo suva usta, što - pogađate - povećava rizik od halitoze.

17. Samo mislite da imate loš zadah

Do 1% ljudi može imati poremećaj koji se naziva halitofobija - lažno uverenje da imaju loš zadah. To je ozbiljno stanje, koje može biti izuzetno iscrpljujuće. Da budemo jasni: Ne govorimo o samo dugotrajnoj sumnji na loš zadah - mislimo na ustrajni strah od njega. postaju apsolutno uvereni da njihova halitoza tera druge ljude, čak i nakon što im stomatolog potvrdi da je nemaju. Nažalost, ova fobija nije dobro proučena, ali ako sumnjate da biste je možda imali, važno je da se obratite lekaru.