filteri close
Objavljeno: 25.12.2024. Image source: Medik AI
300x600

Srećan Božić!

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca (sobne temperature)
  • 3 jaja
  • 150 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 naribana korica narandže
  • 1 kašičicacimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 g seckanih badema
  • 100 g grožđica 
  • Prstohvat soli

Za ukrašavanje:

  • Šećer u prahu
  • Glazura od čokolade ili belog šećera (po želji)
  • Listići badema ili šarene perlice

Priprema:

  1. Zagrejte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za kuglof maslacem, pa ga lagano pospite brašnom.
  2. U posudi mikserom umutite maslac i šećer dok smesa ne postane penasta. Dodajte jedno po jedno jaje, mešajući nakon svakog.
  3. Dodajte naribanu koricu narandže, vanilin šećer, cimet i prstohvat soli.
  4. U posebnoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. Naizmenično dodajte brašno i mleko u smesu s maslacem, mešajući lagano da dobijete glatku smesu.
  5. Na kraju umešajte seckane bademe i grožđice (ako koristite).
  6. Smesu nalijte u pripremljeni kalup i pecite 40-50 minuta, ili dok čačkalica iz sredine ne izađe čista.
  7. Pečeni kuglof ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Po želji ukrasite šećerom u prahu, čokoladnom glazurom ili bademima.

Praznična tema: Kako napraviti i ukrasiti medenjake?