filteri close
Objavljeno: 25.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/valelopardo
300x600

Provera da biste znali da li ste na dobrom putu

Kada je u pitanju briga o sopstvenom zdravlju, ponekad je potrebno da potražite drugo mišljenje od drugog lekara kako biste bili sigurni da ste na pravom putu.

Prema klinici Mejo, takav korak može smanjiti rizik od pogrešne dijagnoze za čak 50 odsto.

Studija ove klinike takođe pokazuje da jedan od pet pacijenata dobije drugu dijagnozu kada se obrati drugom lekaru.

Na šta ukazuje smanjen broj leukocita u organizmu?

Postoje situacije kada je poželjno da posetite drugog lekara kako biste čuli novo mišljenje. Ako vam se stanje ne popravlja uprkos raznim lekovima ili se čak pogoršava, a lekar nije predložio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani, dr Kristofer Holingsvort, hirurg iz Njujorka, predlaže da posetite drugog lekara.

Možda postoji neotkriveno stanje koje uzrokuje probleme. Isti savet važi i u slučajevima kada nakon operacije i dalje osećate bol.

Retke bolesti su posebno izazovne, jer su često pogrešno dijagnostikovane. Studije pokazuju da osobe sa retkim bolestima u proseku posete 7,3 lekara i čekaju oko pet godina, u proseku, nakon pojave simptoma da bi dobili pravu dijagnozu.

Čuva zdravlje tela, uma i duše, potpuno je besplatan, a dostupan je skoro svima

Dr Karla Robinson savetuje da je drugo mišljenje lekara uvek dobrodošlo ako imate retku bolest, jer neke od njih još nisu dovoljno istražene i lekar se s njima retko susreće, što može otežati prepoznavanje simptoma.

Ako se pripremate za rizičnu operaciju poput transplantacije organa, zahvata na mozgu, srcu ili crevima, radiolog Ben Pakston smatra da je mudro potražiti drugo mišljenje. Različita mišljenja stručnjaka mogu vam pomoći u donošenju odluke.

Hronični bolovi takođe mogu biti izazovni za lečenje. Dijagnostikovanje i lečenje hroničnog bola može biti dugotrajno i komplikovano.

Tužno i dramatično upozorenje: Ovo ubrzavanja starenje više od cigareta i fizičke neaktivnosti

Ako vas muči takav bol, prema Pakstonu, važno je istražiti sve mogućnosti lečenja pre nego što se odlučite za dugotrajnu terapiju.

U nekim situacijama, vaša dijagnoza zahteva mišljenje lekara specijaliste, poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa. Lekari hitne pomoći mogu preporučiti operaciju kao rešenje za dislokaciju ramena, ali ortoped specijalizovan za povrede ramena možda ima drugo mišljenje.