filteri close
Objavljeno: 05.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/kropekk_pl
300x600

Bela krvna zrnca, koja se nazivaju i leukociti, bore se protiv infekcija u našem organizmu.

Vaš lekar meri koliko ovih ćelija imate kroz analizu kompletne krvne slike. Rezultati analize mogu ukazati na ili potvrditi dijagnozu, ili pokazati da li terapija deluje ili ne.

Najčešće, nizak broj belih krvnih zrnaca nije razlog za brigu.

Šta je "nizak" nivo belih krvnih zrnaca?

Varira broj koliko neko ima belih krvnih zrnaca, ali normalni opseg je obično između 4.000 i 11.000 po mikrolitru krvi.

Analiza krvi koja pokazuje da je broj belih krvnih zrnaca manji od 4.000 po mikrolitru može značiti da vaše telo možda neće moći da se bori protiv infekcije na način na koji bi trebalo. Mali broj se ponekad naziva leukopenija.

Uzroci

Vaš lekar će obaviti fizički pregled i razmotriti simptome koje imate zajedno sa vašim prošlim zdravstvenim problemima kako bi shvatio šta je razlog ovakvog rezultata.

Problemi sa koštanom srži: koštana srž stvara krvne ćelije. Nizak broj belih krvnih zrnaca često je povezan sa problemima koštane srži. Biti u blizini određenih hemikalija, kao što su benzen i pesticidi, kao i neke vrste lečenja karcinoma i raka, uključujući hemoterapiju i zračenje, mogu naštetiti sposobnosti vaše koštane srži da stvara leukocite.

Autoimuni poremećaji: Neke autoimune bolesti, poput lupusa i reumatoidnog artritisa, će reći vašem telu da napadne i uništi sopstvene leukocite.

Leukocitoza – Šta se dešava u našem organizmu kada je povišen broj leukocita?

Infekcija: Virusi mogu uticati na vašu koštanu srž i izazvati nizak nivo belih krvnih zrnaca na neko vreme. Ozbiljne infekcije, kao što su infekcije krvi, mogu dovesti do toga da vaše telo troši leukocite brže nego što ih može proizvesti. 

Lekovi: Neki lekovi, uključujući antibiotike, mogu uništiti leukocite.

Ishrana: Nepravilna ishrana ili nizak nivo određenih vitamina, kao što su folna kiselina i B12, mogu uticati na to kako vaše telo proizvodi leukocite. Zloupotreba alkohola može uticati na hranljive materije u vašem telu, kao i na broj belih krvnih zrnaca.

Problemi sa slezinom: Slezina takođe stvara leukocite. Infekcije, krvni ugrušci i drugi problemi mogu dovesti do toga da nabubri i da ne funkcioniše kako bi trebalo. Ovo će smanjiti vaš broj belih krvnih zrnaca.

Dodatne analize

Ako ne postoji jasan razlog za nizak broj belih krvnih zrnaca, vaš lekar će verovatno želeti da ponovi analizu, ili da uradi diferencijal ili kompletnu i diferencijalnu krvnu sliku.

Diferencijalna krvna slika daje mnogo više detalja. Postoje normalni rasponi za svaku od pet vrsta belih krvnih zrnaca, a neki problemi utiču samo na jedan tip. Rezultati razlike mogu pomoći vašem lekaru da suzi šta se dešava.

Šta sve može da pokaže analiza KRVNE SLIKE?

Mnogo puta, ponovljeni test će pokazati da je vaš broj belih krvnih zrnaca normalan.

Vaš lekar će možda želeti da uradi više testova, na osnovu simptoma koje imate. Drugi testovi krvi mogu tražiti virusnu infekciju, upalu ili alergije. Doktor će možda želeti da uzme uzorak vaše koštane srži da vidi da li je zdrava.

Ako test opet pokaže nizak rezultat

Kada je vaš broj belih krvnih zrnaca veoma nizak, moraćete da preduzmete korake da biste izbegli infekciju.

Vaš lekar vas može zamoliti da posetite hematologa. Ovo je specijalista koji ima dodatnu obuku za dijagnostikovanje i lečenje problema krvne slike.

Ako vaš broj belih krvnih zrnaca ostane nizak ili se stalno smanjuje, sarađujte sa svojim lekarom da biste saznali zašto se to dešava. Prava trapija bi trebalo da pomogne da se broj belih krvnih zrnaca vrati u normalu.