filteri close
Objavljeno: 03.01.2023. Image source: Pexels
300x600

Nadutost, gasovi i gorušica - sve to izaziva izazove i određena garderoba? Evo u čemu je stvar

Muče vas gasovi, imate utisak da se stalno mučite u WC-u? Možda je krivac ishrana, ali možda i garderoba koja može da pogorša simptome!

Doktorka koja je stručnjak za zatvor i nadimanje, dr Megan Rosi, rekla je da je određena vrsta garderobe povremeno krivac za ove stomačne probleme.

"Postoji stanje otkriveno još devedesetih koji se naziva sindrom tesnih pantalona. Ovakva odeća loše utiče na stomak i može pogoršati nadimanje i zatvor", rekla je doktorka i objasnila na šta se sve odnosi.

Idealan čaj za prehladu i stomak, muškarci ga posebno piju

"Ako često idete u teretanu pa nosite tesnu odeću za vežbanje, ali i ako ste samo u helankama kod kuće tokom celog dana, postoji rizik da pogoršate simptome", rekla je dr Rosi.

Među odevne predmete koji izazivaju ovaj problem spadaju i pantalone ili trenerke koje se čvrsto vezuju oko struka, ali i kaiš i pojas koji se nose preko drugih komada garderobe. Osim zatvora i nadutosti, sindrom tesnih pantalona može izazvati i gorušicu.

"Ako želite da izbegnete nadutost i zatvor, nemojte nositi takvu odeću tokom celog dana, telo mora da predahne. Previše tesna odeća, ako se redovno nosi, može izazvati i probleme s nervima koje nagnječi, i tada nastaju ozbiljniji problemi kao što je meralgija parestetika", rekla je ona.

Ukoliko imate problem sa stomakom – konzumirajte ove namirnice

Doktorka je i kazala i da nakon nošenja ove odeće možete da se istuširate toplom vodom ili pažljivo istegnete stomak i leđa, što će pospešiti izbacivanje nagomilanih gasova iz abdomena.