filteri close
Objavljeno: 19.06.2024. Image source: Pixabay/ Raad1
300x600

U Hrvatskoj preminule tri osobe zbog ove bakterije

Šta je Legionela?

Legionela je rod bakterija koje uzrokuju ozbiljne respiratorne infekcije, uključujući legionarsku bolest i Pontijačku groznicu. Legionarska bolest je teški oblik upale pluća, dok Pontijačka groznica predstavlja blaži oblik bolesti sa simptomima sličnim gripu. Ove bakterije prirodno se nalaze u vodi i mogu preživeti u različitim vodenim sistemima.

Kako se prenosi?

Najčešći način prenosa Legionella bakterija je udisanjem sitnih kapljica kontaminirane vode u obliku aerosola. To se može desiti prilikom korišćenja tuševa, klima-uređaja, fontana, ili drugih uređaja koji generišu fine čestice vode. Bakterija se takođe može preneti aspiracijom kontaminirane vode, posebno kod osoba sa teškoćama u gutanju.

Tragedija u Zagrebu

U Zagrebu su troje ljudi preminuli od infekcije Legionella bakterijom, što je izazvalo zabrinutost među stanovništvom i zdravstvenim zvaničnicima. Iako detalji o izvoru infekcije nisu u potpunosti poznati, postoje sumnje da su klima-uređaji mogli biti potencijalni izvor kontaminacije.

10 SAVETA kako da sprečite TROVANJE hranom

Prevencija i Kontrola

Za prevenciju širenja Legionella bakterija, ključno je redovno održavanje i dezinfekcija vodenih sistema i uređaja za klimatizaciju. Posebno je važno:

  • Redovno čišćenje klima-uređaja: Klima-uređaji i drugi sistemi za hlađenje vode moraju biti redovno servisirani kako bi se sprečilo nakupljanje bakterija.
  • Praćenje temperature vode: Topla voda treba biti iznad 60°C, a hladna voda ispod 20°C kako bi se sprečio rast bakterija.
  • Dezinfekcija: Korišćenje odgovarajućih dezinfekcionih sredstava za čišćenje sistema za vodu i klimatizaciju.

Faktori Rizika

Od legionarske bolesti najčešće oboljevaju osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, stariji ljudi, pušači i pacijenti sa hroničnim bolestima kao što su dijabetes ili plućne bolesti. U bolničkim okruženjima, pacijenti na respiratorima ili sa invazivnim medicinskim uređajima su posebno ugroženi.

Lečenje

Legionarska bolest se leči antibioticima kao što su makrolidi (azitromicin) ili fluorokinoloni (levofloksacin). Rano otkrivanje i adekvatno lečenje su ključni za smanjenje smrtnosti i ozbiljnih komplikacija.

"Američki virus" se širi među decom u Srbiji, ima li razloga za brigu?