filteri close
Objavljeno: 15.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Visokorizične grupe u Srbiji biće obuhvaćene skeniranjem koje omogućava rano otkrivanje raka pluća

Srbija će od novembra postati prva zemlja na zapadnom Balkanu koja će sprovoditi organizovani skrining za rano otkrivanje raka pluća. 

Ova inicijativa ima za cilj smanjenje smrtnosti od najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma u zemlji i svetu.

Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje preko 7.000 novih slučajeva raka pluća, dok oko 5.000 ljudi premine od ove bolesti. Prosečno 19 osoba svakodnevno dobije ovu dijagnozu, dok 13 sugrađana izgubi bitku sa rakom pluća.

Zatvoreni prostori, otvoreni rizici: Koliko je pušenje u kafićima štetno za nepušače?

Zbog ovih zabrinjavajućih podataka, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka pluća.

Ključ uspešnog lečenja raka pluća leži u ranom otkrivanju, što u Srbiji trenutno predstavlja veliki problem, s obzirom na to da se kod više od 70 odsto pacijenata bolest dijagnostikuje u poslednjoj fazi. 

Organizovani skrining koristi niskodozni skener koji omogućava detekciju manjih tumorskih senki, koje nije moguće videti standardnim dijagnostičkim metodama.

Imali 35 ili 75 - prestanak pušenja će vam produžiti život

Skrining je namenjen visokorizičnim grupama, koje uključuju osobe starije od 50 godina, pušače, kao i one sa porodičnom istorijom obolevanja od raka pluća ili drugih hroničnih plućnih bolesti. 

U zemljama koje već sprovode ovakve programe, smrtnost od raka pluća smanjena je za čak 40 odsto.

Prevencija, rano otkrivanje i pravovremeno lečenje su ključni za smanjenje broja obolelih i smrtnih ishoda od raka pluća u Srbiji.