filteri close
Objavljeno: 14.10.2024. Image source: Medik
300x600

Dok svet napreduje u zaštiti zdravlja, u Srbiji pušenje u zatvorenim objektima ostaje svakodnevica, iako šteti svima

Ako ste nepušač i niste dugo izlazili (porodica, posao, deca, fakultet…), a onda se odlučili za provod, verovatno ste posle primetili koliko vam odeća smrdi, kašljete i teže dišete. Prosto,  tako je uvek kada se nepušač nađe u zatvorenom ugostiteljskom objektu kod nas.

Pušenje u zatvorenim prostorima, posebno u ugostiteljskim objektima i dalje je uobičajena pojava u Srbiji, iako je u mnogim zemljama širom sveta takva praksa davno zabranjena. Prosto, ovaj problem se ne tiče samo pušača, već i nepušača, koji su svakodnevno izloženi pasivnom pušenju.

Naučno je dokazano da pasivno pušenje ima brojne štetne posledice po zdravlje, uključujući povećani rizik od bolesti srca, raka pluća i respiratornih problema. Nepušači, koji jednostavno žele da uživaju u kafi ili obroku, često nemaju izbora nego da udišu dim koji direktno ugrožava njihovo zdravlje.

Imali 35 ili 75 - prestanak pušenja će vam produžiti život

Stranci koji dolaze u Srbiju, bilo da su turisti ili poslovni putnici, često su iznenađeni činjenicom da je pušenje u kafićima i restoranima toliko rasprostranjeno. Oni koji dolaze sa Zapada, gde su zakoni o pušenju u zatvorenim prostorima strogi, šokirani su kada uđu u prostorije gde dim ispunjava vazduh. Ali, zanimljivo je da i oni sa Istoka, uključujući i sve brojniju rusku populaciju, takođe primećuju razliku, s obzirom na to da se i u njihovim zemljama sve više uvode mere protiv pušenja na javnim mestima.

U razgovorima često izražavaju čuđenje i nerazumevanje kako je moguće da u današnje vreme, sa svim saznanjima o štetnosti pušenja u Srbiji pušenje u zatvorenim prostorima i dalje nije u potpunosti regulisano. Često kažu da im to pokvari ugođaj, jer je naša hrana nešto izuzetno i sasvim drugačije.

Prosto, ko da uživa u našim đakonijama i kulinarskim čarolijama kada se guši u dimu koji nije tražio i koji mu aktivno narušava zdravlje?

Najveći problem nije samo u tome što se dim širi po prostorijama, već i u nedostatku svesti među pušačima.

Nismo baš po ovome morali da budemo u svetskom vrhu

Mnogi od njih možda nisu ni svesni da osim što ugrožavaju sopstveno zdravlje, direktno štete i nepoznatim osobama u njihovoj okolini. Pasivno pušenje utiče na svakoga ko se nađe u dimu, bilo da su to deca, stariji ljudi ili čak trudnice, što dodatno povećava brige. Nažalost, pušači često ne obraćaju pažnju na ovu dimenziju svog ponašanja, verujući da je to samo njihov lični izbor, dok zapravo utiču na zdravlje i kvalitet života drugih ljudi.

Pušenje je dugogodišnja navika i nije lako promeniti je.

Međutim, važno je osvestiti činjenicu da živimo u vremenu kada zdravlje i zajednički prostor treba da budu prioritet za sve. Zbog toga bi bilo korisno da se razmisli o tome kako smanjiti ovu praksu i omogućiti da svi, bez obzira na to da li puše ili ne, mogu uživati u prijatnom, zdravom okruženju.