filteri close
Objavljeno: 17.07.2024. Image source: Pixabay/ElisaRiva
300x600

Geštalt terapija je oblik psihoterapije koji se fokusira na čoveka kao celinu i teži integraciji njegovih misli, osećanja i ponašanja u sadašnjem trenutku.

Ova terapija je razvijena od strane Frica Perlza, Laure Perlz i Paula Godmana sredinom 20. veka. Njena osnova leži u geštalt psihologiji, koja naglašava organizaciju percepcije i iskustava kao celovitih struktura, a ne kao zbir pojedinačnih delova.

Ključni principi geštalt terapije:

  1. Svest o sadašnjem trenutku: Geštalt terapija naglašava važnost bivanja u sadašnjem trenutku. Terapeut pomaže klijentu da postane svestan svojih osećanja, misli i ponašanja u sadašnjem trenutku, umesto da se fokusira na prošlost ili budućnost.
  2. Fenomenološki pristup: Terapeut se fokusira na subjektivno iskustvo klijenta i kako on doživljava svet oko sebe, umesto na objektivnu stvarnost.
  3. Holistički pogled: Geštalt terapija posmatra čoveka kao celinu - fizički, emocionalni i mentalni aspekti su međusobno povezani i ne mogu se razdvajati.
  4. Eksperimenti i vežbe: U terapijskom procesu često se koriste eksperimenti i vežbe kako bi se klijentima pomoglo da postanu svesniji svojih unutrašnjih procesa. Ove aktivnosti mogu uključivati razne vrste dramskih tehnika, igranje uloga ili kreativne izraze poput crtanja.
  5. Polje odnosa: Geštalt terapija naglašava međuljudske odnose i interakcije između klijenta i terapeuta. Terapeut koristi ove odnose kao alat za razumevanje i rešavanje problema.

Ciljevi geštalt terapije:

  • Povećanje svesnosti: Osnovni cilj je povećati svesnost klijenta o svojim osećanjima, mislima i ponašanjima.
  • Integracija delova ličnosti: Pomaganje klijentu da integriše različite aspekte svoje ličnosti kako bi postigao osećaj celine i harmonije.
  • Odgovornost za sebe: Terapeut pomaže klijentu da preuzme odgovornost za svoje izbore i ponašanja.

Tehnike geštalt terapije:

  • Tehnika prazne stolice: Klijent razgovara sa praznom stolicom kao da razgovara sa nekim iz svog života ili sa aspektom svoje ličnosti.
  • Igra uloga: Klijent preuzima različite uloge kako bi istražio različite aspekte sebe i svojih odnosa.
  • Eksperimenti: Terapeut kreira situacije u kojima klijent može istražiti i doživeti različite aspekte svog iskustva u sigurnom okruženju.

Geštalt terapija je korisna za različite vrste psiholoških problema, uključujući anksioznost, depresiju, probleme u odnosima, i mnoge druge. Njena snaga leži u naglašavanju svesnosti i autentičnosti, što pomaže klijentima da bolje razumeju sebe i svoje odnose sa drugima.