filteri close
Objavljeno: 24.07.2023. Image source: Foto: Pixabay
300x600

Melatonin je neophodan za dobar san.

Ovaj jedinstveni hormon proizvodi pinealna žlezda, smeštena u sredini mozga, i funkcioniše u skladu sa ritmovima sunca. Više melatonina se stvara kada sunce zađe, a manje kada sunce izađe. Istraživači kažu da dodavanje melatonina ishrani može poboljšati san.

Uzimanje suplemenata melatonina je popularan način da povećate prirodno snabdevanje vašeg tela. Oni su generalno bezbedni i ne stvaraju naviku, ali  mogu izazvati neželjene efekte kao što su glavobolja, mučnina, pospanost i vrtoglavica.

Međutim, suplementi možda neće biti potrebni. Istraživači su otkrili da hrana bogata melatoninom podiže nivo melatonina u krvi.

Zašto vam treba melatonin?
Nedostatak sna negativno utiče na vaše zdravlje. Ometa učenje i povećava insulinsku rezistenciju, što može napredovati do dijabetesa. Takođe, može poremetiti hormone gladi, što znači da ćete možda na kraju jesti više nego što biste inače.

Naučnici još uvek istražuju značaj melatonina. Iako je najpoznatiji kao pomoć za spavanje, melatonin ima niz drugih potencijalnih zdravstvenih prednosti:

Poremećaji sna

Malo je dokaza da je melatonin efikasan protiv hronične nesanice. 

Bolji obrasci spavanja kod dece

Melatonin takođe može pomoći deci sa određenim stanjima koja ometaju san. To uključuje astmu, dermatitis, poremećaj hiperaktivnosti sa deficitom pažnje (ADHD) i poremećaj autističnog spektra (ASD). Pošto je melatonin hormon, deca ne bi trebalo da ga uzimaju bez odobrenja lekara.

Zdravlje mozga kod starijih odraslih osoba

Nivo melatonina prirodno pada sa godinama. Studije na životinjama i na ljudima otkrile su da melatonin može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Zdravlje očiju

Melatonin obavlja nekoliko vrednih funkcija u ljudskom oku.