filteri close
Objavljeno: 09.07.2023. Image source: Pixabay/Medik/Unsplash
300x600

Postoje načini da se zna da li je nešto psihosomatski i kako da se borimo protiv toga

Psihosomatske bolesti su one koje se manifestuju kao fizički simptomi, ali često proizlaze iz emocionalnog ili mentalnog stresa. Prepoznavanje ovih bolesti i razumevanje njihovog izvora može biti složen proces, ali shvatanje te veze između uma i tela može pomoći ljudima da bolje upravljaju svojim zdravljem.

Šta su psihosomatske bolesti?

Termin "psihosomatski" potiče od grčkih reči za um (psyche) i telo (soma). Psihosomatske bolesti odnose se na fizičke bolesti ili simptome koji su bar delimično uzrokovani mentalnim faktorima, kao što su stres i anksioznost. Ove bolesti uključuju migrene, astmu, gastrointestinalne poremećaje poput sindroma iritabilnog creva, i mnoge druge.

Kako prepoznati psihosomatske bolesti?

Razlikovanje psihosomatskih bolesti od "pravih" fizičkih bolesti može biti teško. Mnogi simptomi se preklapaju, a neke bolesti, kao što je visoki krvni pritisak, mogu biti uzrokovane i fizičkim i psihičkim faktorima. Evo nekoliko načina kako prepoznati psihosomatske bolesti:

Neobjašnjivi simptomi: Ako se simptomi pojave bez očiglednog medicinskog uzroka, moguće je da su psihosomatski.

Otkrijte da li ste HIPOHONDAR?

Simptomi se pogoršavaju u stresnim situacijama: Stres može pokrenuti ili pogoršati simptome psihosomatskih bolesti

Nedostatak napretka sa standardnim tretmanima: Ako simptomi ne reaguju na uobičajene tretmane, moguće je da su psihosomatski.

Važno je napomenuti da psihosomatske bolesti nisu "sve u glavi" pacijenta. Oni su prave bolesti sa stvarnim simptomima koji mogu uticati na kvalitet života.

Kako se boriti protiv psihosomatskih bolesti?

Borba protiv psihosomatskih bolesti često uključuje kombinaciju mentalnog i fizičkog pristupa. 

Ovo su neke od strategija za borbu:

Terapija: Psihoterapija može pomoći ljudima da se suoče sa stresom i anksioznošću koji mogu izazvati psihosomatske simptome.

Fizička aktivnost: Vežbanje može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju fizičkih simptoma.

Uticaj čistog doma na mentalno zdravlje i opštu dobrobit

Relaksacione tehnike: Tehnike kao što su meditacija, duboko disanje i yoga mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju simptoma.

Lekovi: U nekim slučajevima, lekovi mogu pomoći u kontroli simptoma ili upravljanju osnovnim mentalnim zdravstvenim problemima.

Ako sumnjate da patite od psihosomatske bolesti, važno je razgovarati sa zdravstvenim radnikom. Oni mogu vam pomoći da bolje razumete šta se dešava sa vašim telom i pružiti vam alate i strategije za bolje upravljanje simptomima. Ne zaboravite, nije sramota tražiti pomoć.