filteri close
Objavljeno: 24.12.2019. Image source: stevepb/Pixabay
300x600

Artritis je pojam za klasu bolesti koje izazivaju bol, oticanje i ukočenost u zglobovima. 

Srećom, postoji mnogo namirnica koje mogu olakšati upalu i pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima koji su povezani sa ovim zdravstvenim problemom.

Istraživanja su pokazala da kod reumatoidnog artritisa, na primer, čak 24% obolelih primećuje olakšanje simptoma usled promena u ishrani.

Da li vreme zaista utiče na intenzitet bola?

Kako biste olakšali simptome, potrudite se da u svoj jelovnik unesete ove namirnice:

1. Masna riba

Masne vrste ribe, poput lososa, skuše, sardine i pastrmke, sadrže visok nivo omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da imaju snažna protivupalna svojstva.

Analiza 17 studija otkrila je da uzimanje omega-3 dodataka masnih kiselina smanjuje intenzitet bolova u zglobovima kao i  jutarnju ukočenost.

Riba je takođe dobar izvor vitamina D.

Višestruka istraživanja su otkrila da reumatoidni artritis može biti povezan sa niskim nivoom vitamina D, što doprinosi pojačavanju simptoma.

Preporučuje se da u svoju ishranu svake nedelje uključite najmanje dve porcije masne ribe kako biste iskoristili njena blagotvorna protivupalna svojstva. 

2. Beli luk

Beli luk takođe ima snažno protivupalno dejstvo, koje može pomoći smanjenju simptoma artritisa.

U jednom istraživanju, u kome je analizirana ishrana 1.082 blizanaca, pokazalo se da su oni koji su jeli više belog luka imali smanjen rizik od osteoartritisa kuka, verovatno zahvaljujući snažnim protivupalnim svojstvima belog luka.

3. Đumbir

Studija iz 2001. godine procenila je efekte ekstrakta đumbira kod 261 pacijenta sa osteoartritisom kolena. 

Nakon šest nedelja, 63% učesnika doživelo je poboljšanje bola u kolenu zahvaljujući konzumiranju ove biljke. 

Evo zašto je toliko važno da otpočnete jutro sa malo ĐUMBIRA

4. Brokoli

Brokoli je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica, koja, između ostalog, snažno deluje protiv upalnih procesa.

Brokoli sadrži važne komponente za smanje simptome artritisa, kakav je sulforafan.

Eksperimentalnim putem utvrđeno je da brokoli  uspešno blokira stvaranje ćelija koje su uključene u razvoj reumatoidnog artritisa

5. Orasi 

Orasi značajno mogu pomoći u smanjenju upale zglobova.

Orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama , za koje je dokazano da smanjuju simptome artritisa.

U jednoj studiji, 90 pacijenata sa reumatoidnim artritisom uzimalo je suplemente omega-3 masnih kiselina ili maslinovog ulja.

U poređenju sa grupom koja je uzimala maslinovo ulje, oni koji su primali omega-3 masne kiseline imali su niži nivo bola i bili su u stanju da smanje upotrebu lekova za artritis. 

Zašto nas ujutru sve boli? Ne, nije sve do dušeka ili jastuka

6. Bobičasto voće

Bobičasto voće je snažan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala, što delimično može objasniti njegovu jedinstvenu sposobnost smanjenja upale.

Biljna jedinjenja kercetin i rutin, koji se nalaze u ovom voću, posebno su delotvorna za smanjenje upale izazvane artritisom.

7. Spanać

Spanać sadrži puno antioksidanasa, kao i biljna jedinjenja koja mogu ublažiti upalu i pomoći u borbi protiv bolesti.

Spanać je posebno bogat antioksidansom kaempferolom, za koji se pokazalo da smanjuje dejstvo upalnih agenasa povezanih sa reumatoidnim artritisom.

8. Grožđe

Grožđe je takođe bogato antioksidansima i poseduje snažna  protivupalna svojstva. 

Uz to, grožđe sadrži nekoliko jedinjenja za koja se pokazalo da su korisna u lečenju artritisa. Na primer, resveratrol je antioksidans prisutan u kožici grožđa, koji sprečava oticanje zglobova i razvijanje reumatoidnog artritisa.

Grožđe takođe sadrži biljno jedinjenje proantocijanidin, koje može imati značajan pozitivan efekat na artritis. 

9. Maslinovo ulje 

Poznato po svojim protivupalnim svojstvima, maslinovo ulje može imati povoljan uticaj na simptome artritisa. 

U jednoj studiji miševi su bili hranjeni devičanskim maslinovim uljem tokom šest nedelja. To je pomoglo zaustavljanju razvoja artritisa, smanjenju oticanje zglobova, usporilo propadanje hrskavice i smanjilo upalu.

U drugoj studiji, 49 učesnika sa reumatoidnim artritisom je konzumiralo riblje ulje ili kapsulu maslinovog ulja svakog dana tokom 24 nedelje. 

Na kraju studije nivoi specifičnog markera zapaljenja su se smanjili u obe grupe - za 38,5% u grupi koja je koristila maslino ulje i za 40–55% u grupi koja je konzumirala riblje ulje.

Druga studija analizirala je ishranu 333 učesnika sa i bez reumatoidnog artritisa, otkrivši da je konzumiranje maslinovog ulja povezano sa manjim rizikom od ove bolesti.

Kako dijabetes može izazvati bol u zglobovima?