filteri close
Objavljeno: 16.12.2019. Image source: Pexels/Tirachard Kumtanom
300x600

Postoji medicinski razlog zašto se dobro osećamo kad ležemo, a ujutru nas sve boli

Uveče legnete da spavate osećajući se odlično, ali kada se probudite, imate osećaj da prosto "nema šanse" da ustanete iz kreveta, jer vas "sve" boli?

To nije samo zbog položaja u kome spavate, lošeg jastuka ili starog dušeka.

Razlog tome je što naše telo suzbija upale dok spavamo, a to dovodi do bolova kada se probudimo, jer se upala, kako stvari stoje, ponovo "uključi", kaže studija sa univerziteta u Mančesteru.

Istraživači su proučavali ljudske i mišje ćelije s autoimunom bolešću reumatoidni artritis. Pacijenti s ovom bolešću znaju da simptomi variraju tokom dana, a većina oseća bolove i ukočenost neposredno posle buđenja.

Muči vas nesanica? Ovo bi mogao da bude ključni razlog


Ali, malo je poznato da naš cirkadijalni ritam – unutrašnji sat koji nam govori kada je vreme za spavanje, a kada za buđenje – kontroliše osećaj bola. Istraživači iz Velike Britanije želeli da saznaju više o tome.

Oni su otkrili da su miševi koji su stalno bili izloženi svetlu imali natečenije šape i pokazivali su više markera procesa upala u krvi. U mraku su se ti markeri smanjivali.

"Markeri upala se smanjuju noću i postepeno se podižu ponovno ujutro", kaže autorka studije i istraživačica univerziteta u Mančesteru, doktorka Julie Gibbs.

Ona je istakla da ova studija nije proučavala bol, ali može se pretpostaviti da veća upala znači veće bolove.

"Očekujte  goru upalu i povećane bolove ujutro", rekla je ona.

Reč nauke: Dužina spavanja ukazuje na rizik od smrti

Specifični proteini u našim ćelijama određuju kucanje cirkadijalnog sata, a izgleda da je jedan od proteina povezan s kriptohromom, koji takođe utiče na upalu.

Ona veruje da će dalja istraživanja moći da pomognu da se predvidi  vreme kada će se upala pojaviti i kada će antinflamatorni lekovi biti najdelotvorniji. Moguće je čak i da bi mogli da se razviju lekovi koji bi ciljano delovali na ovaj protein da bi smanjili upalu, ali to je je u daljoj budućnosti.

Dok se to ne desi, sada kad znate da cirkadijalni ritam utiče na bol, najlakši način da se nosite sa njim je da prosto sarađujete sa svojim telom i bolovima, umesto da se borite sa njim.

Zašto ste pospani tokom dana? Odgovor može biti bukvalno ispred vas.

Ako telo noću umanjuje upale i bolove, to nam omogućava da bolje i kvalitetnije spavamo, a znamo da je zdrav san jako važan za zdravlje.

Prosto, zdrav cirkadijalni ritam je dobar za zdravlje.

Šta to znači u praksi? Napravite stalan raspored spavanja i držite ga se.

Neka vam vreme leganja i vreme buđenja budu dosledni koliko je to moguće, čak i vikendom.