filteri close
Objavljeno: 07.08.2024. Image source: Pixabay
300x600

RFZO ima spreman zamenski lek, čeka se samo da Vlada usvoji listu

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić objavila je važne informacije o leku za sprečavanje prevremenog porođaja, što je izazvalo burne reakcije. Lek "progesteron depo" je povučen iz upotrebe, ali je na listu lekova dodat zamenski lek.

Pacijentkinje će moći da koriste novi lek čim Vlada Srbije usvoji novu listu.

RFZO je na vreme preduzeo mere kako bi se osiguralo snabdevanje tržišta lekom i zaštitile trudnice koje ga koriste. Radojević Škodrić je izjavila: "Zbog toga je na listu stavljen zamenski lek."

ALIMS: Povlačenje leka Progesteron Depo je iz preventivnih razloga

"Progesteron depo" (hidroksiprogesteron) je injekcija koja se daje trudnicama za sprečavanje pobačaja i prevremenog porođaja. Istraživanja su pokazala da jedna komponenta ovog leka može da poveća rizik od karcinoma. Iz tog razloga su svi lekovi sa ovom supstancom povučeni iz upotrebe u Evropskoj uniji dok se ne završe dalja ispitivanja.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije je objasnila rezultate velike epidemiološke studije. Ona ukazuje na mogući povećan rizik od karcinoma kod osoba koje su bile izložene 17-hidroksiprogesteron kaproatu (17-OHPC) u materici.

Agencija napominje: "Ovaj rizik je moguć, ali nije potvrđen zbog određenih ograničenja studije."

Revolucija - veštačka inteligencija predviđa infarkte 10 godina unapred!

Agencija je takođe dodala da kontrolisana ispitivanja nisu pokazala efikasnost leka u sprečavanju prevremenog porođaja. Dali su sledeće uputstvo: "Lekove koji sadrže 17-OHPC ne treba više propisivati i distribuirati. Potrebno je razmotriti alternativne terapijske opcije za sve indikacije."

U Srbiji je hidroksiprogesteron u obliku 17-OHPC registrovan pod nazivom Progesteron Depo. Agencija je potvrdila: "Ovaj lek više neće biti dostupan u Republici Srbiji."