filteri close
Objavljeno: 07.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Zaštitite oči tokom leta i redovno kontrolišite vid

Trenutno na operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva čeka 7.614 građana, a samo na operaciju katarakte njih 128, što je značajno manji broj u poređenju sa prethodnim godinama. 

Profesor Miroslav Stamenković, rukovodilac Klinike za očne bolesti u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, za RTS govori o tome koliko se čeka na ovu intervenciju i kako očuvati vid tokom letnjih meseci.

Leto nam je stiglo, sunce prija, ali prekomerno izlaganje suncu i povećano zračenje mogu oštetiti vid.

Važnost redovnih oftalmoloških pregleda

"Postoji nevidljivi deo radijacije koji najmanje utiče na oči, ali i jedan vidljivi deo spektra koji značajno utiče na oči, posebno u ovom periodu. Na vodi imate 30% veće izlaganje radijaciji nego u uobičajenim uslovima, dok je na planinama zračenje jače i do 90%", objašnjava Stamenković.

Važno je napomenuti da taj vidljivi deo spektra ima veću svetlost i energiju, skoro dvostruko više od normalne radijacije, što može doprineti oštećenju, naročito dubljih struktura oka.

Pamti li oko sve kao i koža?

"Da, pamti. Postoje različite teorije. Jedna od njih kaže da jedna simultana ekspozicija duža od pet minuta neće toliko uticati na oko, ali više kratkotrajnih ekspozicija može imati kumulativni efekat."

Tokom ovog perioda češće su infekcije, naročito na putovanjima. Kakvu ulogu imaju sunčane naočare?

"To nisu klasične sunčane naočare, već naočare sa posebnim filterom i manjim stepenom zasenčenja koje bolje štite od radijacije. Takođe, pružaju zaštitu pri radu na savremenim uređajima poput laptopova i računara. Ako znamo da većina mlađe populacije provodi više od pet sati dnevno na računarima, savet je da nakon 20 minuta rada pogledamo u daljinu od 20 metara na pola minuta, pa da nastavimo."

Koliko god da se čuvamo, infekcije su u ovom periodu češće, od klasičnih konjuktivita do onih koji se javljaju na bazenima. Savet je boraviti u kontrolisanim uslovima, ispirati oči ukoliko se oseti smetnja i voditi računa da ruke budu čiste.

Povećana koncentracija hlora može izazvati iritaciju oka koja nije infektivne prirode, ali može biti neprijatna.

Kakva je situacija sa operacijama katarakte i ugradnjom sočiva u Vašoj ustanovi?

Kako sačuvati vid u digitalnom svetu?

"Na rekordno niskom nivou, ispod hiljadu osoba na listi čekanja. Termini koje sada dajemo su za oktobar, što je zadovoljavajuće za bilo koju vrstu patologije. Nadamo se da će država i dalje stajati iza nas."

Operacija katarakte je uglavnom za stariju populaciju, ali se dešava i kod mlađih.

"Dve stvari su karakteristične za ovaj period. Imamo nove tehnologije u smislu intraokularnih sočiva koja omogućavaju gledanje na daljinu, vožnju noću i čitanje na blizinu. Takođe, postoje novi lekovi za terapiju degeneracije žute mrlje koji su vrlo moćni i omogućavaju rešavanje problema koji su do sada bili nerešivi."

Koliko često bi trebalo proveravati vid u određenim godinama? Šta je prevencija?

"Za one bez očnih problema, godišnje kontrole, a za one sa problemima, svakih šest meseci. Konstantan zamor, gubitak fokusa, smanjena kontrastna senzitivnost, povremene duple slike i glavobolje su znakovi da je potrebna oftalmološka kontrola."

Izvor: RTS