filteri close
Objavljeno: 06.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/ponce_photography
300x600

Lubenica je idealna letnja hrana. Iako se dugo mislilo da je lubenica samo šećer i voda, zdravija je nego što mislimo.

1. Likopen

Vesela crvena boja lubenice potiče od likopena, antioksidansa. Lubenica ima više ove hranljive materije nego bilo koje drugo voće ili povrće - čak i paradajz.Takođe, lubenica bez semena obično ima više likopena od onih sa semenkama.

2. Citrulin

Lubenica je bogata aminokiselinom zvanom citrulin koja može pomoći u kretanju krvi kroz telo i može smanjiti vaš krvni pritisak.

3. Vitamin A

Samo jedna srednja kriška lubenice vam daje 9-11% vitamina A koji vam je potreban svaki dan. Ovaj nutrijent je jedan od ključeva za održavanje zdravlja očiju.

4. Hidratacija

Sočna lubenica sadrži 92% vode, tako da je to jednostavan način da ostanete hidrirani. Svaka ćelija u našem telu treba vodu. Čak i mali nedostatak može učiniti da se osećate usporeno.

5. Umiruje kožu

Vitamini A, B6 i C u lubenici pomažu vašoj koži da ostane meka, glatka i gipka. Pošto je puna vode, dinja je takođe odlična maska za lice. 

6. Niskokalorična-uživajte bez griže savesti

Šolja sladoleda će vam vratiti oko 300 kalorija. Možete uživati u istoj količini lubenice za samo 45,6 kalorija.

7. Ne povećava šećer u krvi

Pokušavate da održite stabilan nivo glukoze u krvi? Imate sreće. Lubenica ima vrednost glikemijskog indeksa (GI) od 80, otprilike isto kao činija kukuruznih pahuljica. Ali ima malo ugljenih hidrata. To znači da je njegovo glikemijsko opterećenje (koliko brzo ulazi u vaš krvotok i koliko glukoze može da proizvede) samo 5. 

Šta ako slučajno pojedem seme?

Možda su vam kao detetu rekli da će vam, ako progutate semenke lubenice, izrasti u stomaku. Nije istina! Na kraju krajeva, vaš stomak nema sunčevu svetlost ili zemlju, a ima mnogo želudačne kiseline. Mnoge lubenice su bez semena, ali ne brinite ako progutate seme. Oni su zapravo puni hranljivih materija!

7 razloga da svakodnevno jedete borovnice