filteri close
Objavljeno: 20.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/elizadean
300x600

Borovnice su hranljive, niskokalorične i bogate vlaknima i to ih čini "superhranom".

Bogate suvitaminom C, vitaminom K, B6, izvor su folata, kalijuma, bakra i mangana.

U poređenju sa drugim voćem, izuzetno su bogate antiosidansima, posebno antocijaninima.

Ovo su zdravstveni benefiti borovnica:

1. Jačaju kosti
Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.

2.Nega kože
Antocijaniu borovnicama pomažu u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija, može pomoći u smanjenju znakova starenja, bora, staračkih pega i akni.

3.Smanjuju loš holesterol
Istraživanja kažu da vlakna i antioksidansi mogu pomoći u rastvaranju LDL, tzv lošeg holesterola.
Studije Journal of the Academy of Nutrition otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnica u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.

Žene, borovnice i jagode čuvaju um!

4. Smanjuje nivo šećera u krvi
Borovnice su bogate vlaknima i sastavni su deo dijabetičke dijete, jer skoro da ne sadrže ugljene hidrate.

5. Dijeta
Sastavni su deo svake dijete zbog niske kalorijske vrednosti. Jedna šolja sadrži samo 15 g ugljenih hidrata i 84 kalorije

6. Antidepresiv
Bogate su flavonoidima te popravljaju raspoloženje i deluju kao antidepresiv.

7. Umiruju upale 
Antioksidansi u borovnicama imaju antiinflamatorna svojstva i smanjuju upale. Ovi antioksidanti sprečavaju i hronične antiinflamatorne bolesti.

Možete ih jesti sveže ili ih dodati u sok, smuti, ovsenu kašu, griz...

Vodič za DETOKSIKACIJU organizma, lekar priča o SVIM zabludama zdrave ishrane