filteri close
Objavljeno: 20.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/1045373
300x600

Glositis je upala jezika koja dovodi do toga da jezik nabrekne, promeni boju i razvije drugačiji izgled na površini. 

Jezik je mali, mišićavi organ u ustima koji vam pomaže da žvaćete i gutate hranu. Takođe vam pomaže u govoru.

Glositis može prouzrokovati nestanak malih kvrga na površini jezika (papila). Papile sadrže hiljade sićušnih senzora i značajne su za ishranu. Teška upala jezika koja rezultira otokom i crvenilom može izazvati bol i može promeniti način na koji jedete ili govorite.

Vrste glositisa

Postoje različite vrste glositisa:

Akutni glositis

Akutni glositis je zapaljenje jezika koje se pojavljuje iznenada i često ima ozbiljne simptome. Ova vrsta glositisa se obično razvija tokom alergijske reakcije.

Hronični glositis

Hronični glositis je zapaljenje jezika koje se ponavlja. Ovaj tip može početi kao simptom drugog zdravstvenog stanja.

Atrofični glositis

Atrofični glositis, poznat i kao Hunterov glositis, javlja se kada se izgube mnoge papile. To rezultira promenama boje i teksture jezika. Ova vrsta glositisa obično daje jeziku sjajan izgled.

Šta uzrokuje glositis?

Nekoliko faktora može izazvati upalu jezika:

Alergijske reakcije

Alergijske reakcije na lekove, hranu i druge potencijalne iritanse mogu pogoršati papile i mišićno tkivo jezika. Nadražujući sastojci uključuju pastu za zube i određene vrste lekova koji leče visoki krvni pritisak.

Bolesti

Određene bolesti koje utiču na vaš imuni sistem mogu da napadnu mišiće jezika i papile. Herpes simplek, virus koji uzrokuje herpes i mehuriće oko usta, može doprineti oticanju i bolovima u jeziku.

Šta boja jezika govori o vašem zdravlju?

Anemija

Nedovoljno gvožđa u krvi može pokrenuti glositis. Gvožđe reguliše rast ćelija pomažući vašem telu da stvara crvene krvne ćelije, koje prenose kiseonik u vaše organe, tkiva i mišiće. Nizak nivo gvožđa u krvi može rezultirati niskim nivoom mioglobina. Mioglobin je protein u crvenim krvnim zrncima koji je važan za zdravlje mišića, uključujući mišićno tkivo jezika.

Povreda usta

Trauma uzrokovana povredama usta može uticati na stanje vašeg jezika. Do upale može doći zbog posekotina i opekotina na jeziku ili stomatoloških aparata poput aparatića na zube.

Ko je u opasnosti od glositisa?

Možda ćete biti izloženi riziku od upale jezika ako:

• imate povredu usta
• jedete začinjenu hranu
• nosite proteze koje vam iritiraju jezik
• imate herpes
• imate nizak nivo gvožđa
• imate alergije na hranu
• imate poremećaj imunog sistema

Koji su simptomi glositisa?

Vaši simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od uzroka upale. Opšti simptomi uključuju:

• bol ili osetljivost u jeziku
• oticanje jezika
• promena boje jezika
• nesposobnost govora, jela ili gutanja
• gubitak papila na površini vašeg jezika

Kako se dijagnostikuje glositis?

Možda ćete videti svog zubara ili doktora radi procene vašeg stanja. Ispitaće vam usta kako bi proverili da li ima abnormalnih kvrga i mehurića na jeziku, desni i mekim tkivima usta. Takođe se mogu uzeti uzorci pljuvačke i krvi i poslati u laboratoriju na dalje ispitivanje.

Debeo jezik može biti razlog lošeg sna (dobro ste pročitali)

Kako se leči glositis?

Lečenje glositisa obično uključuje kombinaciju lekova i kućne medicine.

Lekovi

Antibiotici i drugi lekovi koji se rešavaju infekcija mogu se propisati ako su bakterije prisutne u vašem telu. Vaš lekar može takođe da prepiše kortikosteroide za lokalnu upotrebu kako bi smanjio crvenilo i bol.

Kućna nega

Četkanje i čišćenje zuba koncem nekoliko puta dnevno može poboljšati zdravlje vašeg jezika, desni i zuba. Ovo može pomoći u ublažavanju simptoma povezanih sa glositisom i sprečiti da se stanje ponovi.

Šta se može očekivati dugoročno?

U većini slučajeva, glositis prolazi sa vremenom ili lečenjem. Lečenje može biti uspešnije ako izbegavate hranu koja izaziva upalu jezika. Prakticiranje pravilne oralne higijene, takođe, može pomoći u smanjenju ili sprečavanju problema. Razgovarajte sa svojim lekarom ako se simptomi ne poboljšaju tokom lečenja ili se nastave javljati.

Pozovite hitnu pomoć (194) ili odmah idite u bolnicu ako vam jezik jako natekne i počne da vam začepljuje disajne puteve. Ovo može biti znak ozbiljnijeg stanja.