filteri close
Objavljeno: 17.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/Skitterphoto
300x600

Kontaknta sočiva iziskuju posebnu negu i iziskuju brojne nedoumice. 

Ukoliko vam je dosta naočara, probajte kontaktna sočiva. Poslednjih godina je nastupio period velikog napretka u njihovoj proizvodinji, da ih danas gotovo svako može koristiti.

Međutim, ne zaboravite: Ne smete ići na spavanje sa kontaktnim sočivima.

Budite posebno oprezni, s obzirom da se tokom spavanja može osušiti i zalepiti za rožnicu, čime može doći do oštećenja oka.

.Mnogi imaju dilemu da li sočiva u boji mogu da koriste čak iako nemaju dioptriju. Uz adekvatno savetovanje sa oftamologom i higijenu, možete koristiti sočiva u boji, bez oštećenja oka.

 Prvo nanošenje sočiva sigurno neće biti pozitivno iskustvo, može vam se čak činiti i neizvodljivim. Budite otvoreni prema oftalmogu, koji će vam otkriti sve trikove kako savladati nanošenje sočiva.

Oni koji izbegavaju korišćenje sočiva imaju strah da će im ona ispasti iz oka. Činjenica je da postoji MALA mogućnost ispadanja u slučaju korišćenja tvrdih i polutvrdih sočiva, dok sus a mekim sočivima šanse minimalne.

Kontaktna sočiva možete koristiti i tokom bavljenja sportom ili dok ste na otvorenom, kada i bez obzira na dioptriju možete nositi sunčane naočare. 

Ovih 7 stvari ne smete da radite ako nosite kontaktna sočiva