filteri close
Objavljeno: 11.06.2024. Image source: Medik
300x600

Bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima, štiti srce, pomaže u mršavljenju i jača imunitet

Integralna zrna su pravi saveznik za zdravlje, smanjujući rizik od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i kolorektalnog karcinoma. Za razliku od rafinisanih zrna, integralna zrna zadržavaju sve delove jezgra - mekinje, endosperm i klice, čime čuvaju bogatstvo vlakana i hranljivih materija.

U procesu rafinisanja, većina ovih korisnih komponenti se gubi, ostavljajući samo endosperm, što rezultira manjom nutritivnom vrednošću.

Odabir hleba sa integralnim žitaricama donosi mnoge koristi. Mekinje su bogate vlaknima, a unutrašnja klica sadrži vitamine, minerale, lignane i fitohemikalije. Rafinisana zrna, koja se koriste za pravljenje belog hleba, izazivaju brze skokove šećera u krvi i gube većinu korisnih materija.

Beli hleb VS Hleb od integralnog brašna

Američko udruženje za srce preporučuje ograničenje konzumacije rafinisanog brašna i češću upotrebu proizvoda od celih zrna. Preporučuju se dve do tri porcije celih zrna dnevno. Za ljubitelje belog hleba, postoji opcija belog hleba od celog zrna pšenice, koji zadržava sve nutritivne koristi celih zrna, ali sa blažim ukusom.

Integralne žitarice sadrže mekinje, klice i endosperm, bogate su vlaknima, vitaminima B i gvožđem, te se sporije vare, što postepeno povećava šećer u krvi. Prerađene žitarice sadrže samo endosperm, gubeći važne hranljive materije, ali mogu biti obogaćene. Ipak, i dalje su manje hranljive i uzrokuju brze skokove šećera u krvi.

Vlakna iz celih zrna poboljšavaju nivo holesterola u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva. Takođe, potpomažu gubitak težine, redovnost crevnih funkcija i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Jedemo stvarno mnogo hleba - šta to čini telu dugoročno?

Studije pokazuju da ishrana bogata celim zrnima pozitivno utiče na crevnu floru i smanjuje rizik od određenih vrsta raka. Hlebovi sa niskim glikemijskim indeksom, poput onih sa mešanim žitaricama, speltom ili kiselim testom, sporije povećavaju šećer u krvi, dok beli hleb dovodi do brzih fluktuacija.

Pri kupovini integralnog hleba, treba birati onaj sa oznakom "100 odsto celo zrno" i čitati deklaracije. Hlebovi sa visokim sadržajem vlakana i malo dodatih šećera, natrijuma ili zasićenih masti su najbolji izbor. Dobar integralni hleb imaće manje sastojaka, osim celih zrna, pružajući tako maksimalne zdravstvene koristi.