filteri close
Objavljeno: 15.05.2024. Image source: Medik
300x600

Alarmantni podaci Svetske zdravstvene organizacije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) iznela je zabrinjavajuće podatke o kardiovaskularnim bolestima, koje su odgovorne za 40 procenata smrtnih slučajeva u Evropi. To znači 10.000 smrtnih slučajeva dnevno, odnosno četiri miliona godišnje.

"Primena ciljanih politika za smanjenje unosa soli za 25 procenata mogla bi da spasi procenjenih 900.000 života od kardiovaskularnih bolesti do 2030. godine," izjavio je Hans Kluge, direktor evropskog ogranka SZO.

U Evropi svaki treći odrasli između 30 i 79 godina pati od hipertenzije, često uzrokovane konzumacijom soli. Pedeset i jedna od 53 zemlje u evropskom regionu SZO imaju prosečan dnevni unos soli iznad preporučenog maksimuma od pet grama, ili jedne kašičice, uglavnom zbog prerađene hrane i grickalica.

"Visok unos soli podiže krvni pritisak, što je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su srčani udar i moždani udar," navodi SZO.

Evropa ima najvišu prevalenciju visokog krvnog pritiska na svetu, ističe se u izveštaju SZO. Prema istom izveštaju, muškarci u regionu su gotovo 2.5 puta skloniji umiranju od kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa ženama.

Takođe, postoji geografski jaz: verovatnoća umiranja mladih (30-69 godina) od kardiovaskularnih bolesti je skoro pet puta veća u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji u poređenju sa zapadnom Evropom.