filteri close
Objavljeno: 01.05.2022. Image source: Foto: Pixabay/13183393
300x600

Većina uboda krpelja je bezbolna i izaziva samo manje znakove i simptome, kao što su promena boje kože, otok ili ranica na koži.

Ali neki krpelji prenose bakterije koje uzrokuju bolesti, uključujući lajmsku bolest i pegavu groznicu Stenovitih planina. Uopšteno govoreći, da bi se prenela lajmska bolest, krpelj treba da bude pričvršćen za kožu osobe najmanje 36 sati. Druge infekcije se mogu preneti za nekoliko sati ili čak nekoliko minuta.

Šta kada vas ubode krpelj?

• Uklonite krpelja brzo i pažljivo. Koristite pincetu da uhvatite krpelja što bliže koži. Lagano izvucite krpelja laganim i stabilnim pokretom nagore. Izbegavajte uvrtanje ili stiskanje krpelja. Ne pipajte krpelja golim rukama. Nemojte koristiti vazelin, lak za nokte ili vruću šibicu da uklonite krpelja.

• Sačuvajte krpelja i slikajte. Slika krpelja može pomoći vama i vašem lekaru da identifikujete koji je tip krpelja i da li ste u opasnosti od prenošene bolesti. 

• Operite ruke i mesto ugriza. Koristite toplu vodu i sapun, alkohol za trljanje ili piling sa jodom.

Kada potražiti lekarsku pomoć

Odmah potražite medicinsku pomoć ako dobijete nakon uboda krpelja:

• Jaku glavobolju
• Otežano disanje
• Paralizu
• Lupanje srca

Obratite se lekaru i kada:

Ne možete potpuno ukloniti krpelja. Što duže krpelj ostaje vezan za kožu, to je veći rizik od dobijanja bolesti od njega. Vaša koža takođe može biti iritirana.
Osip postaje sve veći. Na mestu uboda krpelja može se pojaviti mala kvrga. Ovo je tipično. Ako se razvije u veći osip ili razvijete osip bilo gde, verovatno sa šarom bikovog oka, to može ukazivati na lajmsku bolest. Osip se obično pojavljuje u roku od 3 do 14 dana.

Lajmska bolest: Šta ako vas ujede zaraženi krpelj?

Konsultujte se sa svojim lekarom čak i ako osip nestane jer još uvek možete da imate rizik od bolesti. Vaš rizik od zaraze od uboda krpelja zavisi od toga gde živite ili putujete, koliko vremena provodite napolju u šumskim i travnatim područjima i koliko dobro se štitite.

Razvijate znake i simptome slične gripu. Osip mogu pratiti groznica, jeza, umor, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolja.

Mislite da je mesto ugriza zaraženo. Znaci i simptomi uključuju bol, promenu boje kože ili curenje iz mesta uboda.

Mislite da vas je ubo jelenski krpelj. Možda će vam trebati antibiotici.

Ako je moguće, ponesite krpelja, ili njegovu fotografiju, sa sobom na pregled kod lekara.