filteri close
Objavljeno: 02.02.2020. Image source: Bru-nO/Pixabay
300x600

Veliki skokovi u izmerenim vrednostima krvnog pritiska kod mladjih ljudi povezani su sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u kasnijim godinama. 

Kao rezultat toga, najnovija istraživanja sugerišu da će lekari ubuduće morati da slede praksu očitavanja prosečnog krvnog pritiska kako bi utvrdili dijagnozu i odlučili da li je lek neophodan.

Lekari sa Američkog koledža za kardiologiju sugerišu da bi lekari trebalo da koriste u proseku nekoliko merenja krvnog pritiska kako bi dijagnostikovali i upravljali hipertenzijom kod mladih odraslih osoba. 

Kako se pravilno meri krvni pritisak kod kuće

Da bi otkrili da li veća varijabilnost pritiska u mlađem period života ukazuje na veći rizik od kardiovaskularnih problema u kasnijem životu, naučnici su koristili rezultate postojećih istraživanja 3 394 učesnika uzrasta od 18 do 30 godina.

U fokusu studije bio je sistolni (gornji) pritisak, koji se obično smatra markerom hipertenzije ukoliko prelazi 130 milimetara žive (mm Hg). 

Visok krvni pritisak možete regulisati redovnim konzumiranjem ovih namirnica

Istraživači su identifikovali mlade koji su pokazali variranje u sistolnom krvnom pritisku i nastavili da ih prate tokom naredne dve decenije kako bi ispitali potencijalnu vezu sa kardiovaskularnim bolestima. 

Svoja zapažanja objavili su u studiji u časopisu JAMA Cardiology. 

15% veći rizik za kardiovaskularni sistem 

Naučnici su otkrili da je za svaki skok krvnog pritiska od 3,6 mm Hg u mlađem period života rizik od kardiovaskularnih bolesti za 15% veći u narednih 20 godina. 

Ovi rezultati nisu zavisili od prosečnih očitavanja krvnog pritiska. 

Dakle – očitavanje je pri svakom merenju moglo biti u granicama normale, ali se varijabilnost izmerenih vrednosti pokazala kao značajan marker faktora rizika.

Rano otkrivanje ovog problema znači da osoba blagovremeno može da reaguje u konsultaciji sa lekarom, da promeni način života, i spreči ili ublaži razvoj hipertenzije u nastavku života.

Jako je važno da regulišete krvni pritisak, evo i kako