filteri close
Objavljeno: 26.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Infekcija sinusa se javljaja kada tkiva u vašim nosnim i sinusnim šupljinama postanu otečena i upaljena.

Ako imate infekciju sinusa, možda ćete osetiti simptome koji prvo oponašaju običnu prehladu, ali onda postaju indikativniji za sinusitis. Simptomi sinusitisa su: groznica, umor, kašalj, nazalno kapanje, drenaža iz nosa i curenje iz nosa, začepljenost i opšti osećaj slabosti.

Postoje četiri tipa sinusitisa koji se obično dijagnostikuju, a svaki traje najmanje dve nedelje. Akutni sinusitis je tip koji naizgled dolazi niotkuda i može započeti simptomima poput zapušenja ili curenja iz nosa. Akutni sinusitis obično traje od 2 do 4 nedelje. Subakutni sinusitis je korak iznad akutnog sinusitisa i traje od 4 nedelje do 3 meseca. Ako sinusitis traje duže od 3 meseca ili 12 nedelja, onda se klasifikuje kao hronični sinusitis. Ako osoba doživi sinusitis više puta svake godine, može joj se dijagnostikovati ponavljajući sinusitis.

Bez obzira na vrstu sinusitisa, infekcija sinusa je sve samo ne laka. Postoji nekoliko vitamina i suplemenata koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma sinusitisa i pomoći vašem telu da se bori protiv upale.

Četiri fantastična suplementa za borbu protiv sinusitisa

Kada imate infekciju sinusa, verovatno želite da učinite sve što možete da nestane. Kada imate sinusitis najviše pomažu: vitamin C, vitamin D, koren đumbira i probiotici. Vitamin C je verovatno najpoznatiji vitamin za podizanje imuniteta i borbu protiv infekcija. Pošto sinusitis karakteriše upala sinusnog tkiva, vitamin D je dobra odbrana od upale. 

Studija iz 2022. godine je otkrila da koren đumbira ima antiinflamatorna svojstva i može smanjiti upalu tkiva, što može pomoći u smanjenju simptoma infekcije sinusa. Možete koristiti sveži đumbir, uzeti kapsulu korena đumbira u prahu ili piti čaj od đumbira da biste ublažili simptome sinusitisa. Para toplog čaja u kombinaciji sa snagom đumbira može olakšati upalu i nadraženu sluzokožu.

Da bi zaokružili vaše dodatke za borbu protiv sinusitisa, probiotici mogu zaštititi vaše sinuse od pogoršanja upale, a ponekad i u potpunosti sprečiti infekcije sinusa. Probiotik koji se zove Lactobacilli proizvodi mlečnu kiselinu, koja zapravo može sprečiti rast mikroorganizama i bakterija koje izazivaju bolne infekcije sinusa. 

Masaža sinusa: Kako se u nekoliko sekundi osloboditi začepljenosti nosa?