filteri close
Objavljeno: 28.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/smpratt90
300x600

Ako se pitate koliko će vaša beba biti velika pri rođenju, postoji nekoliko faktora koji doprinose njenoj debitantskoj težini. 

Prvo i najvažnije, gestacijska dob u kojoj su rođene biće glavni faktor njihove porođajne težine. Drugi uticaji uključuju genetiku, pol, jer dečaci imaju tendenciju da budu veći od devojčica, određena zdravstvena stanja tokom trudnoće, kao što su dijabetes i gojaznost, postojanje bilo kakvih urođenih mana i ishrana majke u trudnoći.

Bez obzira na težinu vaše bebe pri rođenju, sva novorođenčad na kraju izgube malo na težini.

Gubitak težine novorođenčeta je sasvim normalan

Novorođenče će na kraju izgubiti od 7% do 10% svoje porođajne težine u prvim danima nakon rođenja, delom zbog gubitka tečnosti. U stvari, postoje različite promene koje se moraju desiti kada beba više nije u materici, kao što je potreba da reguliše telesnu temperaturu, koriste pluća za disanje i uspostavi uravnotežen nivo tečnosti. Svi ovi zadaci zahtevaju višak energije u vidu kalorija iz hrane. Na sreću, kada se uspostave pravilni obrasci hranjenja, beba će povratiti izgubljenu težinu u roku od nekoliko nedelja.

Brine vas brzina razvoja vašeg deteta u odnosu na drugu decu?

Iako bebin rast može da varira, većina će dobiti 25-30g dnevno tokom prva četiri meseca života. Od četiri do šest meseci, povećanje težine se menja na oko 20g dnevno, a zatim se ponovo smanjuje za narednih šest meseci na 15g dnevno. Što se tiče visine, većina beba dobija u proseku oko jedan 2,5cm mesečno do svog prvog polurođendana, zatim pola 1,3cm mesečno do prvog rođendana. Najvažnije je da beba prati svoju jedinstvenu krivu rasta, bez obzira na to koliko na težini dobije tokom prve godine.

Šta se dešava ako se beba rodi sa malom ili visokom porođajnom težinom?

U nekim slučajevima, beba ne prati prosečne smernice za porođajnu težinu i rađa se sa premalom ili prevelikom težinom. Iako ne mora da znači da će beba koja je manje težine  biti lošijeg zdravlja od prosečne bebe, postoje neki rizici koji idu uz nisku porođajnu težinu. To uključuje poteškoće u hranjenju i disanju, nemogućnost borbe protiv infekcija i žuticu u kratkom roku. One mogu razviti i zdravstvene probleme kasnije u životu, kao što su dijabetes i visok krvni pritisak.

Kakav bebin plač je znak da posetite pedijatra?

Sa druge strane, beba se može roditi sa velikom porođajnom težinom. Rizici koji dolaze sa rođenjem težim od prosečnog su nizak nivo šećera u krvi, gojaznost ili metabolički sindrom, stanje koje može dovesti do srčanih oboljenja i dijabetesa.

Stoga, odgovarajuća prenatalna nega može uveliko smanjiti rizike da se beba rodi sa malom ili visokom porođajnom težinom. Pored toga, kada se rode, treba da budu pod nadzorom pedijatara zbog eventualnih zdravstvenih komplikacija kako bi se osigurao zdrav razvoj.