filteri close
Objavljeno: 27.03.2023. Image source: Pexels
300x600

Mislio je da je bezazlena i bezbedna navika, ali se prevario

Endi Vilson je umetnik iz Australije koji je u 53. godini doživeo moždani udar. Jedna strana tela je bila paralizovana, počeo je da gubi vid, ali lekari su uspeli da stabilizuju njegovo zdravstveno stanje.

Endi je doktorima otkrio da decenijama jednom ili dva puta dnevno "krcka" vrat, a lekari su zaključili da je to dovelo do nakupljanja kalcijuma u arteriji koja mozak snabdeva krvlju i kiseonikom.

"Počeo sam sam sebi da nameštam vrat", počeo je svoju ispovest Endi, koji je danas na rehabilitaciji.

Kako da vežbate u kancelariji? Ovih PET vežbi će vam sigurno pomoći

"Bila je to nesvesna navika, kao kad pucketate prste. Sve je bilo u redu do pre nekoliko dana kad mi je naglo pozlilo. Bio sam u svom ateljeu i odjednom mi je bilo jako loše. Oduzela mi se jedna strana tela, počeo sam da gubim vid i povraćam. Jedva sam uspeo da pozovem ujaka koji je bio na spratu kuće i on je odmah pozvao Hitnu pomoć", dodao je on i istakao da su lekari mislili da je došao pod uticajem droge ili alkohola.

"Samo su ponavljali pitanje: 'Šta si uzeo?', a ja nisam mogao da im odgovorim. Čak su pretraživali i kuću u potrazi za alkoholom i drogama, ali nisu ništa našli. Konačno su me stavili na nosila i odvezli u bolnicu gde sam hitno hospitalizovan", rekao je Endi i naglasio da ne koristi nedozvoljene supstance, a da kap alkohola nije popio punih pet godina.

3 proste vežbe koje svako može da radi za ukočen vrat

Nakon detaljnih analiza ustanovljeno je da je Endi imao težak moždani udar i odmah je smešten na odeljenje intenzivne nege.

"Lekari su se danima borili da mi spasu život. Lebdeo sam između života i smrti, ali sam uspeo da preživim. Nakon što mi je konačno bilo malo bolje, lekari su me pitali da li sam imao povredu vrata, a ja sam ispričao kako već decenijama sam sebi nameštam vrat. Objasnili su mi da je zbog moje navike došlo je do nakupljanja kalcijuma i začepljenja glavne aorte. Tri tromba su se otkačila, što je rezultiralo moždanim udarom koji sam doživeo. Rekli su mi da to nikad više ne smem da radim i da sam mogao da slomim sopstveni vrat. Zabranjeno mi je da idem čak i na običnu masažu vrata", objasnio je Endi.