filteri close
Objavljeno: 21.05.2021.
300x600

Ako sedite ceo dan ispred kompjutera, sigurno već imate problema sa bolom u leđima, vratu...

Čuli ste to  i ranije, ali provesti u sedećem položaju  ceo dan, može dovesti do problema u leđima, bola u vratu i drugih zdravstvenih problema. Da bismo  predupredili ovu situaciju, donosimo vam 5 istezanja koje možete raditi na stolici, a koja će vam olakšati bolove i napetost u telu.

1.Sečeni torzo tvist: 
Ako počnete da osećate nelagodu između lopatica i donjeg dela leđa, ova vežba je za vas. Sedite u stolici stopalima položenim na podu, okrenite se desno i uhvatite naslon stolice desnom rukom, a levu ruku stavite da ručku stolice. Okrenite torzo onoliko koliko vam telo dopušta i zadržite što je duže moguće.. Polako pustite i okrenite se napred. Ponovite isto, samo sa druge strane.

2. Prednji preklop: 
Ova vežba smanjuje napetost koja se razvija u zglobovima tokom sedenja. Napeti zglobovi nepovoljno utiču na donje leđne mišiće, tako da ćete možda osetiti i bol na ovom području. Stanite ispred svoje stolice, pustite gornji deo tela i pokušajte da dotaknete svoje prste na nogama. Ako dosetite ekstremnu zategnutost, smanjte rastezanje tako što ćete malo saviti kolena.

3 proste vežbe koje svako može da radi za ukočen vrat

3. Gornje trapezno rastezanje: 
Ovo istezanje će ublažiti bol u vratu jednim jednostavnim potezom. Sa levom rukom iza leđa, postavite desnu ruku preko glave tako da vam desna ruka bude preko levog uha. Koristeći vašu ruku, lagano pomerajte glavu prema desnom ramenu. Držite istezanje i ponovite na drugoj strani.

4. Otvarač grudi:
 Sedite na ivicu stolice, istegnite ruke iza leđa i spojite prste obe šake. Da biste otvorili grudi, povucite ruke gore, što dalje od svog tela. Držite istezanje, pustite i ponovite po potrebi.

5. Produžetak zglobova i prstiju: 
Oslobodite se napetosti u  malim mišićima prstiju i podlakticama, tako što ćete postaviti dlanove ravno na sto i  okrenuti ih ka vašem telu. Nagnite se i težinu prebacite na dlanove. Držite tako sve dok vam je prijatno.