filteri close
Objavljeno: 28.02.2024. Image source: Medik
300x600

Snackovi koji nam daju energiju, a opet nam pomažu da se zdravo hranimo

U užurbanom ritmu svakodnevnice, održavanje zdrave ishrane može predstavljati izazov, posebno kada je u pitanju izbor užina.

Pravilno odabrane užine mogu vam pomoći da ostanete energični i fokusirani tokom celog dana.

Izborom pravih sastojaka, možete lako pripremiti zdrave i ukusne snackove koji će vas držati siti i energični. 

Ove užine su savršene za one dane kada vam je potrebna dodatna energija na poslu ili u školi, a istovremeno želite da se hranite zdravo.

Pravilno balansiranje ishrane bez odricanja: Neka vam obroci budu i hranljivi i ukusni

Evo nekoliko ideja za zdrave, brze i nutritivne snackove koje lako možete poneti na posao ili u školu.

1. Sveži voćni mix

Kombinujte svoje omiljeno sezonsko voće u praktičnoj kutiji. Breskve, jagode, grožđe, jabuke i banane odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana. Voće je savršeno za podizanje energije i hidrataciju tokom dana.

2. Humus i štapići povrća

Humus je odličan izvor proteina i vlakana, a kada ga uparite sa štapićima svežeg povrća poput šargarepe, krastavca ili celera, dobijate savršen balans ukusa i hranljivosti.

3. Orašasti plodovi i suvo voće

Mešavina orašastih plodova (bademi, orasi, lešnici) i suvog voća (suve šljive, datule, suvo grožđe) nudi zdrave masnoće, proteine, kao i prirodne šećere za brz izvor energije.

Zeleni smoothie recepti za energiju i imunitet

4. Grčki jogurt sa semenkama i medom

Grčki jogurt bogat je proteinima, a kada ga kombinujete sa semenkama poput chia semenki ili suncokreta i dodate malo meda za slatkoću, dobijate ukusnu i hranljivu užinu.

5. Energetske pločice

Birajte ili pripremajte domaće energetske pločice sa sastojcima poput ovsenih pahuljica, orašastih plodova, meda i suvog voća. One su odlične za brzu energiju i lako se čuvaju.

6. Mini sendviči sa integralnim hlebom

Napravite male sendviče sa integralnim hlebom, ćuretinom ili piletinom, dodajte listove spanaća ili rukole i malo avokada za zdrave masti.

7. Smoothie u boci

Napravite nutritivni smoothie sa mlekom ili jogurtom, dodajte svoje omiljeno voće, malo zelenila kao što je spanać, i chia semenke. Sipajte u zatvorenu bocu i uživajte u osvežavajućoj užini.