filteri close
Objavljeno: 13.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Poznato je da otečeni prsti i šake mogu biti izuzetno neprijatni a ponekad i bolni  u zavisnosti od uzroka. 

Iako brojni zdravstveni problemi mogu dovesti do oticanja ekstremiteta, svest o ovim uzrocima je najbolji način za lečenje i utvrđivanje zašto su vam prsti ili šaka uopšte počeli da otiču.

Uobičajeno objašnjenje oticanja prstiju i ruku je infekcija. Kada dođe do infekcije, bela krvna zrnca preplave povređeno područje kako bi uklonili štetne napadače i bakterije. Kao rezultat toga, inficirani prst može početi da otiče i mogu se javiti drugi simptomi kao što su bol, crvenilo, temperatura i groznica. Najčešće infekcije prstiju uključuju felon (gnojna infekcija), herpes (herpes infekcija) i paronihija (gljivična ili bakterijska infekcija).

PARONIHIJA: Upaljena, bolna koža oko noktiju

Povreda je još jedan razlog zbog kojeg se može pojaviti otok. Ako ste ikada priklještili prst vratima, znate o čemu pričamo. Ovaj nagli udar zatim pokreće upalu (i otok) kako bi pomogao telu da zaceli i obnovi oštećeno tkivo. Led i odmor mogu pomoći, ali ako sumnjate na pokidani ligament ili slomljenu kost, obratite se lekaru. 

Različite bolesti takođe dovode do oticanja zglobova. Ovo uključuje artritisne bolesti kao što su giht, psorijatični artritis i osteoartritis, ili autoimune bolesti poput skleroderme i anemije srpastih ćelija.

Šta izaziva otečene prste i ruke?

Verovali ili ne, faktori načina života mogu izazvati otečenost prstiju i šaka. Neki od ovih faktora se čak mogu smatrati zdravim. Uzmite na primer vežbanje. Vežbanje je ključno za opšte zdravlje, ali je takođe zahtevno za telo i može dovesti do otoka. Zašto? Zato što vežbanje zahteva velike količine energije. Da bi vaše telo ispunilo zahteve, mora da preusmeri protok krvi iz prstiju, šaka i stopala na vitalne organe (tj. mišiće, itd.).

Toplota izaziva širenje krvnih sudova u vašim rukama kako bi se povećao protok krvi i ohladilo telo. Rezultat? Nakupljanje tečnosti u rukama i otečeni prsti.

5 saveta za negu kože na rukama

Zadržavanje tečnosti dešava kada se telesne tečnosti akumuliraju u zglobovima vaših ruku. Ishrana sa visokim sadržajem soli može nas učiniti podložnijim, jer so povećava sposobnost tela da zadrži vodu kako bi se nadoknadio veliki unos soli. Iako slani obrok može biti objašnjenje za oticanje, generalno nema razloga za brigu.

Trudnoća takođe može biti ili kriva za oticanje zgloboba. Tokom trudnoće, potpuno je normalno da telo oteče jer se stvara oko 50% više telesne tečnosti i krvi. Ovo se može biti vidljivp na rukama, stopalima i drugim mestima. Ipak, kada ste u nedoumici, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom o svojim natečenim prstima.