filteri close
Objavljeno: 27.01.2022. Image source: Foto: Pixabay/ivabalk
300x600

Uprkos tome što su jedan od najčešće korišćenih delova našeg tela, ruke su i jedan od najviše zanemarenih kada je u pitanju nega kože. 

Pravilna rutina nege ruku je neophodna ako želimo da naše ruke izgledaju dobro kao i ostatak našeg tela. 

Pranje ruku: Operite i osušite ruke na pravilan način

Pranje ruku je jedan od najvažnijih delova vaše rutine nege kože. U zavisnosti od vaše svakodnevne rutine, vaše ruke mogu biti izložene kredi, prljavštini i masnoći, a sve to može izazvati iritaciju ili suvu kožu na vašim rukama. Prva stvar koju treba da znate: koristite blagi hidratantni sapun pranje ruku kada su u pitanju ruke kako biste izbegli isušivanje kože.

Koristite hladnu ili mlaku vodu, a ne toplu. Vruća voda brže isušuje kožu, a da pritom nije ništa efikasnija od mlake. Slično tome, držite se dalje od dugotrajne toplote. Umesto da koristite sušač za sušenje ruku, nežno ih tapkajte mekim peškirom.

PRIRODNA NEGA KOŽE - 6 jednostavnih maski za lice od kojih će vam koža sijati

Tokom korone verovatno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku češće nego ranije. Sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola isušuju vašu kožu, pa je važno da hidrirate ruke nakon nanošenja. Kada koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, najbolje je sačekati dok vam se ruke potpuno ne osuše pre nego što nanesete kremu, jer gel na bazi alkohola može da odbije hidratantnu kremu. Ako često koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, isprobajte kremu za dezinfekciju ruku da biste se zaštitili od mikroba i suvih ruku.

Hidratacija: Kako poboljšati izgled vaših ruku

Vaše ruke imaju tendenciju da budu jedno od najizloženijih delova vaše kože, tako da koža na vašim rukama ima tendenciju da brže i češće odbacuje ćelije kože. Redovna hidratacija omogućava koži da zadrži svoju prirodnu gipku teksturu.

Najbolje vreme za upotrebu hidratantnih krema je posle kupanja, pilinga, pranja posuđa i pre spavanja. Za one sa ekstra suvim rukama, najbolje je da ih namažete svaki put kada perete ruke. Držite hidratantnu kremu blizu lavaboa da vas podseća. 

Preko noći, nanesite losion ili ultra-hidratantnu kremu i nosite pamučne rukavice tokom noći kako biste zadržali vlagu nekoliko sati.

Piling: Nežni piling uklanjanja odumrle ćelije

Piling je proces uklanjanja mrtvih ćelija kože kako bi se otkrile sveže ćelije kože ispod. Koristite metodu pilinga koja najviše odgovara vašem tipu kože. Piling je efikasniji za masnu kožu, dok se hemijski pilingi preporučuju za suvu ili osetljivu kožu.

Dermatolozi predlažu - Kako da se rešite suve kože tokom zime?

Najbolje je da pilingujete ruke dva puta nedeljno, jer češći piling može iritirati kožu. Ako imate osetljivu kožu ili otvorene posekotine na rukama, izbegavajte piling jer to može dovesti do iritacije.

Krema za sunčanje: Zaštitite ruke od preranog starenja

Često zanemaren deo idealne rutine nege ruku je krema za sunčanje. Krema za sunčanje je ključni korak u zaštiti vaše kože od opekotina od sunca i preranog starenja. Kada nanosite kremu za sunčanje na ruke, prvo nanesite hidratantnu kremu, a zatim kremu za sunčanje. Ako ceo dan provodite napolju, obavezno ponovo nanesite kremu za sunčanje svakih 90 minuta i nakon što operete ruke.

Nosite rukavice kada god je potrebno: Čuvajte kožu ruku zaštićenom

Da biste sprečili kontakt sa sredstvima za čišćenje, koristite rukavice kada perete sudove, perete veš ili obavljate druge kućne poslove. Zimi nosite rukavice kako biste sprečili isušivanje kože. Niska vlažnost i niska temperatura često znače manje vlage u vazduhu, što može dovesti do suvih i ispucalih ruku.

Dodatni saveti za negu ruku

• Zanoktice. Koristite ulje za zanoktice ili kremu za ruke da biste ih držali pod kontrolom i povremeno ih gurnite nazad.
• Koristite duboko hranljivi puter za telo koji neguje vašu kožu i obezbeđuje dugotrajnu hidrataciju.
• Koristite balzam za ruke ako je potrebno. Balzami za ruke namenjeni tretiranju oštećenih ili ekstra suvih delova kože i mogu se nanositi nakon hidratacije.