filteri close
Objavljeno: 22.02.2021. Image source: Foto: Pexel/Anna Tarazevich
300x600

Evo njihovih 10 najboljih saveta za održavanje kože mekom i glatkom - čak iako je stalno perete.

Suva koža se obično očekuje zimi, ali ove godine je problem posebno produbljen češćim pranjem ruku i upotrebom sredstava za dezinfekciju izazvanim pandemijom. Evo šta biste trebali znati o suvoj koži i kako da je negujete po hladnom vremenu.

Šta je suva koža?

Spoljni sloj kože dizajniran je da zaštiti vaše telo od okoline i održi hidrataciju kože. Kada se kožna barijera ošteti, nastaju mikroskopske pukotine, što dovodi do gubitka hidratacije. Tada nastaje suva, perutava koža koja svrbi.

Suvu kožu mogu uzrokovati mnogi faktori, uključujući genetske slabosti kožne barijere i okoline. Sve od hladnog vremena sa niskom vlažnošću, preteranog pranja, upotrebe pogrešnog sredstva za čišćenje ili izlaganja kožnim alergijama ili iritantima, sve to može doprineti isušivanju kože.

Koji su simptomi suve kože?

Srećom, simptomi suve kože su prilično jasni, što znači da ako ih imate, znaćete. Suva koža, poznata i kao kseroza, može se predstaviti kroz bilo koji od sledećih simptoma:

• Osećaj zategnutosti kože, posebno nakon tuširanja, kupanja ili plivanja
• Koža koja izgleda dehidrirano
• Koža koja izgleda grubo na dodir
• Svrab koji ponekad može biti intenzivan
• Koža se blago do ozbiljno ljušti ili peruta
• Tanke linije ili pukotine na koži
• Crvenilo

Treba napomenuti da su ljudi sa već postojećim kožnim oboljenjima poput ekcema ili psorijaze posebno skloni suvoj koži.

Kako možete lečiti i sprečiti suvu kožu?

S obzirom na to da suva koža najčešće ispoljava svoje simptome po hladnom vremenu, zima je kada moramo promeniti režim nege. Teško je „izlečiti” suvu kožu. 

Šta su to opekotine od vetra? Simptomi, tretmani i prevencija

Oni koji imaju suvu kožu trebalo bi da se odluče za režim nege kože koji je sprečava i održava zdravu kožu. U osnovi želimo da budemo sigurni da naša barijera nije dehidrirana i ne ljušti se, što može dovesti do pukotina na koži i iritacije.

Pa, šta obično uključuje taj režim? Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da vaša koža ostane što mekša i glatka.

1. Preskočite duga tuširanja toplom vodom 

Neka vam tuširanje kratko traje. Možda volimo duge, vruće tuševe, ali naša koža ih ne voli. Koristite tuš 10 minuta ili manje i koristite vodu približno iste temperature kao što je u toplom bazenu leti. 

2. Izbegavajte oštre sapune koji se isušuju kožu

Pravi sapuni imaju alkalni pH i mogu oštetiti kožu. Umesto toga odaberite sredstvo za čišćenje bez sapuna koje je pH više uravnoteženo i ne iritira kožu. To znači da privremeno ostavite omiljeno sredstvo za kupanje slatkog mirisa u korist alternative bez mirisa za osetljivu kožu. 

3. Isključite upotrebu retinola

Retinol je prelazni sastojak protiv starenja koji stimuliše kolagen da ojača kožu i minimaluzije pojavu bora. Međutim, može izazvati iritaciju i suvoću kože. Umesto toga, potražite bio-retinoid. Ima iste blagodati stimulisanja kolagena, a ne izaziva iritaciju.

4. Redovno hidrirajte kožu

Obratite pažnju da li vaši proizvodi za negu kožu sadrže sledeće sastojke:

Keramidi su prirodne masti koje se nalaze u spoljnom sloju kože i deluju poput fuge između pločica ćelija kože. "ada nivo keramida opadne, kožna barijera ne može da se zaštiti kako bi trebalo.

Skvalen je prirodno ulje u telu, ali proizvodnja se usporava posle 30. godine, pa proizvodi sa ovim sastojkom doprinose rehidraciji kože. 

5. Strateški koristite sredstvo za dezinfekciju ruku

Pored toga, mnoge ruke se ove godine dodatno isušuju zbog povećanih sanitarnih uslova u slučaju pandemije, što je ironično jer je suva koža zapravo sklonija skupljanju klica. 

Evo zašto vam koža izgleda tako loše tokom izolacije?

Da bi se borili protiv ove dodatne suvoće, stručnjaci preporučuju da nakon pranja ostavite malo vode na rukama i nanesete hidratantnu kremu dok su ruke još uvek malo vlažne. Sa sredstvom za dezinfekciju, hidratant bi trebalo da primenite nakon što se sredstvo za dezinfekciju ruku osuši. Takođe predlažu da hidratantnu kremu nanosite i oko vrhova prstiju i noktiju, što se često zanemaruje.

6. Držite balzam za usne pri ruci

Usne su sklone suvoći, preporučuje se pažljiv odabir balzama za usne da ne biste dodatno iritirali ovu osetljivu kožu. Ako vas usne peckaju nakon što nanesete balzam za usne, promenite ga i uzmite onaj koji ne izaziva ovu reakciju.

7. Isprobajte ovlaživač vazduha

Uključite ovlaživač vazduha u svojoj spavaćoj sobi noću. Ovaj apart će obezbediti dovoljnu vlažnost vazduha kako bi sprečio isušivanje dok spavate. Preporučuje se ovlaživač sa hladnom maglom u odnosu na onaj sa toplom parom, jer su obično sigurniji.

8. Izaberite mineralnu kremu za sunčanje

Cink oksid ne samo da blokira UV svetlost, već štiti i kožu, zbog čega se koristi u kremama za sprečavanje pelenskog osipa kod beba. Ako imate suvu ili osetljivu kožui, potražite kremu za sunčanje na bazi minerala, potpuno prirodno sredstvo za zaštitu od sunca koje štiti kožu od UV svetlosti i hidrira kožom koja popravlja keramide i skvalen.

9. Uložite u par rukavica

Naše ruke su često glavna meta suve kože jer se tako često koriste. Stručnjaci predlažu da navučete rukavice pre izlaska na otvoreno, kvašenja ruku ili rukovanja hemikalijama, mastima ili drugim supstancama.

10. Nosite nežne tkanine

Vunene tkanine mogu dodatno izazvati iritaciju suve kože, pa stručnjaci preporučuju biranje tkanina sa prirodnim vlaknima poput pamuka i svile, koja omogućavaju vašoj koži da diše. Takođe je preporučljivo koristiti deterdžente bez boja ili parfema koji mogu dovesti do povećane iritacije kože.

Ako nijedan od ovih koraka ne pruža olakšanje, možda ćete želeti da posetite dermatologa i dogovoriti plan lečenja.