filteri close
Objavljeno: 15.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Samo još jedan razlog da uvek nanosite kremu za sunčanje - čak i tokom zimskih meseci.

Ako ste ikada prošetali gradskom ulicama početkom januara ili pešačili u prirodi tokom tokom hladnih dana, verovatno ste to osetili probleme sa kožom. Ali iako mnogi o toj crvenoj, podbuloj koži razmišljaju kao o neizbežnom simptomu hladnog vremena, to je zapravo malo štetnije nego što biste mogli pretpostaviti. Evo šta treba da znate o opekotinama od vetra i oštećenjima kože koje mogu prouzrokovati, jer temperature i dalje padaju.

Opekotine od vetra su vrsta iritacije kože. Obično se javljaju nakon izlaganja niskim temperaturama, maloj vlažnosti i abrazivnosti vetra. Hladan, suv vazduh iritira kožu i uzrokuje crvenilo širenjem krvnih sudova.

Glavobolja izazvana hladnim vremenom i vetrom

Grubi elementi takođe rade na uklanjanju sebuma i prirodnih ulja sa gornjeg sloja kože. Dolazi do narušavanja zaštitne barijere kože i ostavlja osetljivi drugi sloj kože izloženim, što smanjuje sposobnost kože da zadrži vlagu, povećava interakciju sa mogućim iritantima i dovodi do suvoće i upale.

Opekotine od vetra se mogu dogoditi u tandemu sa opekotinama od sunca - iako se radi o dva različita stanja. Vetar pojačava efekat ultraljubičastih (UV) zraka, pomažući u odbacivanju spoljnog sloja kože, a unutrašnje slojeve ostavlja izložene i osetljive na oštećenja od sunca. Ovo je razlog zašto opekotine od vetra često mogu da se pomešaju sa opekotinama od sunca ako ne mažete zaštitni faktor u snegu. UV zraci mogu proći kroz oblake i prisutni su čak i u hladnim zimskim mesecima.

Koji su simptomi opekotina od vetra?

Budući da simptomi opekotina od vetra često mogu oponašati simptome opekotina od sunca - i zato što se to često mogu dogoditi istovremeno - može ih biti teško identifikovati. Ali u celini, ako ste duže vreme bili napolju po veoma hladnom vetrovitom vremenu, a vaša koža je crvena i osećate se kao da je opečena, najverovatnije imate opekotine od vetra. Drugi simptomi vetroline mogu biti:

• Plikovi (u težim slučajevima)
• Suvoća
• Upala
• Ljuštenje kože
• Crvenilo ili smanjena pigmentacija na koži
• Osetljivost na dodir

Neka postojeća stanja kože ili prethodni tretmani kože mogu da vas dovedu do većeg rizika od ove pojave. Ljudi sa psorijazom ili ekcemom imaju kožu koja se lako nadražuje, i to im povećavaju verovatnoću da ih dobijete ako ste napolju dok je hladno. Tretmani kože koji uključuju kiseline i ljuštenje gornjeg sloja kože, takođe, čine vašu kožu podložnijom opekotinama od vetra. Ovi postupci uključuju pilinge i dermoabraziju. Dermatolozi preporučuju upotrebu kreme za sunčanje posle takvih vrsta postupaka kako bi se sprečilo da UV zraci opeku kožu, a hidratantni losion održava kožu vlažnom.

Kako možete lečiti i sprečiti opekotine od vetra?

Lečenje podrazumeva dodatnu brigu o toj sada nežnoj i upaljenoj koži. Preporučuje se upotrebu nežnog sredstva za čišćenje kože, puno hidratantne kreme, ovlaživača vazduha, ako je moguće, i ne izbacivanje vrućeg vazduha iz termostata, jer taj vrući vazduh može pogoršati problem. 

Ako je potrebno možete koristiti sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upale po preporuci lekara ili farmaceuta. Možete da koristite i sastojke kao što su aloja, ovsena kaša i krastavac, koji hlade i imaju antioksidativna svojstva. Posebno bitno je pijenje vode kako bi koža povratila svoju hidrtaciju.

SAVETI: Kako se brinuti o bebinoj koži TOKOM ZIME?

Proces oporavka zavisi od težine opekotina. Poput opekotina od sunca, blagi slučajevi mogu potrajati nekoliko dana, dok teži slučajevi mogu potrajati i nekoliko nedelja. Ako vaša opekotina od vetra rezultira velikim mehurićima, jakim bolom ili drugim ozbiljnim simptomima, potražite pomoć lekara.

Što se prevencije tiče, sve se svodi na zaštitu površinskog sloja kože. Tokom hladnijih meseci - a posebno u izuzetno hladnim danima - ograničavanje izloženosti hladnim, suvim, vetrovima nošenjem dugih rukava, slojeva, šalova, rukavica i kapa dobra je prevencija ovog problema. A ako ste napolju na hladnim temperaturama, preporučuje ograničavanje vremena koje provodite napolju i nanošenje bogate, omekšavajuće kreme za sunčanje na svaka dva sata - što je vaša koža vlažnija, to je manje verovatno da se brzo osuši i ošteti.