filteri close
Objavljeno: 30.07.2021. Image source: Unsplash/Luke Dahlgren
300x600

Ginekolog upozorava: Posledice mogu biti jako ozbiljne!

Leti ljudi masovno odlaze na odmor, opuštaju se i pokušavaju da malo predahnu od svakodnevnih obaveza i da "napune baterije".

Teško je uvek uskladiti odmor, pronaći pravi termin, pogotovo za roditelje sa decom, jer treba uskladiti posao, školu, svakodnevne obaveze...

Ženama je, međutim, još teže, jer im se može desiti da im tokom odmora "zapadne" i mesečni ciklus.

Kako ublažiti menstrualne bolove?

U Srbiji se zato neretko dešava da zbog toga žene pomeraju svoj mesečni ciklus same, na svoju ruku bez konsultacije lekara da bi uživale na moru.

Koliko je to dobro ili pogrešno objašnjava za Kurir ginekolog Vanja Milošević.

Vodič za simptome genitalnog herpesa kod žena

- Nažalost, dosta žena u Srbiji pribegava ovoj metodi, mi doktori smo uglavnom protiv tih stvari. Odlaganje menstruacije je više šteta nego korist, to je prirodan proces, želim da iskoristim priliku da apelujem na sve žene da ako to rade da se prvo konsultuju sa lekarom. Menstruacija je složen proces i kada vi na bilo koji način tu hormonsku ravnotežu upotrebom lekova koji su vrlo opasni izvedete iz ravnoteže posledice mogu da budu vrlo štetne po organizam. To si hormonski lekovi čija dugotrajna upotreba može da izazove velike posledice, poput tromba. Druga stvar, može se vratiti posledice kao bumerang, na primer obilne menstruacije, miomi, neredovni ciklusi itd. Najbolje je da žene prestanu da piju te lekove, ako baš ne mogu ona je bolje što manje. Iskustvo nam kaže da se žene većinom kaju kad popiju te lekove - rekao je doktor Milošević.

Izvor: Medik, Kurir