filteri close
Objavljeno: 12.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/orzalaga
300x600

Genitalni herpes je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Simptomi nisu uvek uočljivi odmah, zato je važno da posetite lekara i odmah se testirate ako mislite da ste zaraženi infekcijom i želite da izbegnete njen prenos.

Genitalni herpesje polno prenosiva infekcija koja je posledica virusa herpes simplek virusa (HSV). Najčešće se prenosi seksualnim kontaktom, bilo oralnim, analnim ili genitalnim seksom.

Genitalni herpes obično uzrokuje soj herpesa HSV-2. Prvo izbijanje herpesa možda se neće dogoditi godinama nakon prenosa.

Postoji mnogo toga što se može učiniti za lečenje simptoma i upravljanje epidemijama, tako da život nikada ne bude poremećen.

I HSV-1 i HSV-2 mogu izazvati oralni i genitalni herpes, ali fokusiraćemo se uglavnom na genitalni HSV-2.

Simptomi

Rani simptomi se obično javljaju oko 2 do 12 dana nakon infekcije. Postoje dve faze, latentna i faza izbijanja.

Latentna faza: Došlo je do infekcije, ali nema simptoma.

Faza izbijanja: U početku su simptomi izbijanja genitalnog herpesa obično blagi. Kako epidemija napreduje, simptomi postaju sve teži. Čirevi će obično zaceliti u roku od 3 do 7 dana.

Šta da očekujete?

Možete osetiti lagani svrab ili peckanje oko genitalija ili primetiti sitne, čvrste crvene ili bele kvržice neravnomernog ili nazubljenog oblika.

Ove kvrge možete osećati svrab ili bol. Ako ih ogrebete, mogu se otvoriti i iscuriti bela, mutna tečnost. To može iza sebe ostaviti bolne čireve koje odeća ili drugi materijali mogu iritirati, a da ne dođu u kontakt sa kožom.

Ovi plikovi mogu se pojaviti bilo gde oko genitalija i okolnih područja, uključujući:

• vulvu
• otvor vagine
• grlić materice
• zadnjica
• gornji deo butina
• čmar
• uretru

Prvo izbijanje

Prvo izbijanje može uz simptomime sličnim simptomima virusa gripa, kao što su:

glavobolje
• iscrpljenost
• bolovi u telu
• jeza
• groznica
• oticanje limfnih čvorova oko prepona, ruku ili grla

Prvo izbijanje je obično najteže. Mehurići mogu biti izuzetno svrbeti ili biti bolni, a čirevi se mogu pojaviti u mnogim oblastima oko genitalija.

Ali svako izbijanje nakon toga je obično manje ozbiljno. Bol ili svrab neće biti tako intenzivni, rane neće zaceliti toliko dugo, a verovatno nećete doživeti iste simptome slične gripu koji su se dogodili tokom prvog izbijanja.

Svako ko je preležao varičele može dobiti herpes zoster

Simptomi genitalnog herpesa izgledaju različito u svakoj fazi izbijanja. Mogu početi blago, ali postaju sve uočljiviji i ozbiljniji kako se izbijanje pogoršava.

Simptomi genitalnog herpesa ne izgledaju isto kod svake osobe. Možda ćete čak primetiti razlike u ranama od izbijanja do izbijanja.

Kako se prenosi?

Genitalni herpes se širi nezaštićenim oralnim, analnim ili genitalnim seksom sa nekim ko je već inficiran. Najčešće se prenosi kada osoba ima seks sa nekim ko ima aktivno izbijanje koje se sastoji od otvorenih, curećih ranica.

Jednom kada virus stupi u kontakt, širi se u telu kroz sluznicu. To su tanki slojevi tkiva koji se nalaze oko otvora na telu poput nosa, usta i genitalija.

Tada virus napada ćelije u vašem telu sa DNK ili RNK materijalom koji ih čini. To im omogućava da u suštini postanu deo vaše ćelije i da se repliciraju kad god vaše ćelije to učine.

Dijagnoza

Evo nekoliko načina na koje lekar može dijagnostikovati genitalni herpes:

• Fizički pregled: Lekar će ispitati sve fizičke simptome i proveriti vaše celokupno zdravlje da li ima bilo kakvih drugih znakova genitalnog herpesa, poput otoka limfnih čvorova ili temperature.
• Test krvi: Uzima se uzorak krvi i šalje u laboratoriju na ispitivanje. Ovaj test može pokazati nivo antitela u vašem krvotoku za borbu protiv HSV infekcije. Ovi nivoi su viši kada je ranije bilo herpesne infekcije ili ako postoji trenutna epidemija.
• Kultura virusa: Uzima se mali uzorak iz tečnosti koja curi iz čireva ili iz područja infekcije ako nema otvorene rane. Uzorak će poslati u laboratoriju radi analize na prisustvo virusnog materijala HSV-2 da bi se potvrdila dijagnoza.
• Test lančane reakcije polimeraze (PCR): Prvo se uzima uzorak krvi ili uzorak tkiva iz otvorene rane. Zatim se u laboratoriji radi PCR test sa DNK iz vašeg uzorka kako bi se proverilo prisustvo virusnog materijala u vašoj krvi - ovo je poznato kao virusno opterećenje. Ovaj test može potvrditi dijagnozu HSV-a i utvrditi razliku između HSV-1 i HSV-2.

Lečenje

Genitalni herpes se ne može izlečiti u potpunosti. Ali postoji puno tretmana za simptome izbijanja bolesti i za sprečavanje izbijanja epidemije - ili barem za smanjenje broja osoba koje imaju tokom života.

Antivirusni lekovi su najčešći oblik lečenja genitalnih herpes infekcija.

Antivirusni tretmani mogu zaustaviti razmnožavanje virusa u telu, smanjujući šanse za širenje infekcije i prouzrokovanje izbijanja. Takođe mogu pomoći u sprečavanju prenošenja virusa na seksualne partnere.

Neki uobičajeni antivirusni tretmani za genitalni herpes uključuju:

• valaciklovir (Valtrek)
• famciklovir (Famvir)
aciklovir (Zovirak)

Kada treba izbegavati seks? Ginekolog objašnjava...

Lekar može preporučiti antivirusne tretmane samo ako osoba počne da primećuje simptome izbijanja. Ali možda će trebati da svakodnevno uzimaju antivirusne lekove ako često izbiju, naročito ako su ozbiljni.

Lekar može preporučiti lekove protiv bolova poput ibuprofena koji pomažu u smanjenju bolova ili nelagodnosti pre i tokom izbijanja.

Paket leda umotan u čisti peškir i postavljen na genitalije može pomoći u smanjenju upale tokom izbijanja.

Prevencija

Ispod su neke od metoda kako se osigura da herpes ne prenosi ili ne zaražava druga osoba:

• Neka partner nosi kondom ili drugu zaštitnu barijeru prilikom seksualnog odnosa. Ovo može pomoći u zaštiti genitalnog područja od tečnosti koja prenosi virus herpesa u genitalijama partnerke. Imajte na umu da muškarac ne treba da ejakulira da bi virus prenela svojim partnerkama - dodirivanje tkiva zaraženih virusom ustima, genitalijama ili anusom može prouzrokovati izloženost virusu.
• Redovno se testirajte kako biste bili sigurni da nema HSV infekcije, posebno ako ste seksualno aktivni. Uverite se da su partneri testirani pre nego što započnu seks. 
• Ograničite broj seksualnih partnera da biste smanjili šanse izlaganja virusu od strane novog partnera ili partnera koji možda ima seks sa drugim partnerima. 
• Ispiranje hemijskim preparatima može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u vagini i povećati osetljivost i na virusne i na bakterijske infekcije.

Kako se nositi sa problemom?

Niste sami. Desetine miliona drugih ljudi prolazi kroz potpuno istu stvar.

Pokušajte da razgovarate sa nekim ko vam je blizak o svojim iskustvima sa genitalnim herpesom.

Imati prijateljsko uho, posebno neko ko možda takođe prolazi kroz istu stvar, može mnogo olakšati bol i nelagodu. Možda čak mogu da daju neke savete o tome kako najbolje upravljati simptomima.

Iako ne postoji lek, antivirusni tretmani mogu smanjiti broj izbijanja i težinu simptoma na minimum.

Samo zapamtite da osoba i dalje može nekome preneti genitalni herpes čak i kada nema izbijanja, pa praktikujte siguran seks u svakom trenutku kako biste bili sigurni da se virus ne širi.