filteri close
Objavljeno: 08.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Kaboompics .com
300x600

Napredak u tehnologiji olakšao je život na načine koji su – ne tako davno – bili nezamislivi.

Milioni žena koriste aplikacije za praćenje menstruacije i ovulacije da bi bolje razumele svoje cikluse i pokušale da izbegnu ili postignu. Međutim, mnogi se žale da ove aplikacije nisu ni tačne ni sveobuhvatne da bi se na njih moglo osloniti. Srećom, postoje načini na koje možemo pratiti naš ciklus - bez telefona - koji mogu olakšati veći nivo razumevanja i veze između nas i naših tela.

Bez obzira da li želite da zatrudnite ili aktivno pokušavate da to izbegnete, važno je znati kada ovulirate. U prosečnom ciklusu od 28 dana, ovulacija se obično dešava oko dve nedelje pre sledeće menstruacije. Plodni dani su svi između dva dana pre i tri dana nakon ovulacije. Da biste izbegli nagađanja, sve što vam treba je termometar i dnevnik.

Pored toga što su neprijatne, koliko su opasne bolne ovulacije

Nakon što se jajna ćelija oslobodi iz jajnika žene, njena telesna temperatura će blago porasti. Praćenjem ove promene temperature tokom nekoliko meseci, moći ćete da ispratite obrazac koji vam može pomoći da predvidite svoj ciklus ovulacije u budućnosti.

Počnite tako što ćete meriti temperaturu svakog jutra odmah nakon buđenja, pošto telo dostiže bazalnu temperaturu tokom spavanja. Koristeći određeni dnevnik ili kalendar, zapišite svoju temperaturu svakog jutra. Naša bazalna telesna temperatura generalno raste za pola stepena nakon ovulacije, pa pazite na bilo kakvo povećanje i zabeležite to u svom kalendaru kako biste mogli da identifikujete individualni obrazac vašeg tela. Nakon nekoliko ciklusa, ovo će vam pomoći da identifikujete kada ste u plodnim danima a kada možete očekivati menstruaciju.

Žene, evo šta izaziva glad i kako da je kontrolišete pre i tokom menstruacije