filteri close
Objavljeno: 30.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Pojačana glad pre ili tokom menstruacije je sasvim normalna. 

Hajde da malo izdvojimo ključne razloge zašto ste toliko gladni pre i tokom menstruacije:

Hormonske fluktuacije

Nedelju dana pre menstruacije, možda ćete osećati veću glad zbog promena u hormonskoj ravnoteži. Imaćete povećan nivo progesterona i smanjen nivo estrogena. Estrogen može uticati na suzbijanje apetita, dok je progesteron povezan sa povećanjem apetita. Kada ovulirate, nivoi estrogena su vam najviši i počinju da opadaju uoči menstruacije. Nivo progesterona dostiže vrhunac neposredno pre početka menstruacije, što bi moglo da objasni zašto ste toliko gladni u tom periodu.

Emocionalna nestabilnost

Kada se osećate emocionalno ranjivo, uobičajeno je da nađete utehu u hrani – posebno u slatkišima i ugljenim hidratima. Pre i tokom menstruacije, normalno je da se osećate emotivnije nego inače. Intenzivna osećanja su jedan od načina da osetite da PMS vlada vašim životom.

Neuobičajeni simptomi PMS-a

Promene u metabolizmu

Neposredno pre početka menstruacije, brzina metabolizma vašeg tela se povećava – što znači da vašem telu može biti potrebno do 350 dodatnih kalorija nedelju koja prethodi menstruaciji. Vaše telo naporno radi u lutealnoj i menstrualnoj fazi ciklusa, a vaš povećan apetit pre menstruacije je dokaz za to.

Kako kontrolisati ishranu?

Evo nekoliko ideja kako da se nosite sa osećajem gladi u periodu menstruacije:

Prilagodite ishranu svom menstrualnom ciklusu

Tokom čitavog menstrualnog ciklusa, promene u vašim hormonima, raspoloženju i metabolizmu znače da će se promeniti ono što je vašem telu potrebno. Ako jedete hranu koja odgovara vašim menstrualnim fazama, možete svom telu da date prave stvari, bez obzira da li ovulirate, imate PMS ili ste na kraju menstruacije.

Poštujte svoju PMS glad

Ako nedelju dana pre menstruacije osećate dodatnu glad – jedite više! Kada osetite glad, to je vaše telo koje saopštava da mu je potrebno gorivo. Slušajte šta vam telo govori i jedite kada ste gladni. Dakle, jedite tačno kada i šta želite bez krivice.

Patite od menstrualnih grčeva? Evo šta treba da znate!

Jedite hranu koja ublažava grčeve

Ponekad ono što je važno nije koliko jedete, već šta jedete. Namirnice koje pomaže u smanjenju menstrualnih grčeva a obezbeđuju osećaj sitosti i zadovoljstva su:

• Tamna čokolada
• Puter od kikirikija
• Jaja
• Zeljasto povrće
• Đumbir
• Ananas
• Banana
• Losos
• Voda.