filteri close
Objavljeno: 16.09.2021. Image source: Foto: Pexel/ Nataliya Vaitkevich
300x600

Više od polovine žena osetiti ovulacijski bol u nekom trenutku svog života, a svaka peta žena prijavi nelagodu sredinom menstrualnog ciklusa. Neki od tih bolova mogu biti izrazito neprijatni.

Do ovulacije dolazi sredinom menstrualnog ciklusa, kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika.

Prepoznavanje ovulacije je važno ako pokušavate da zatrudnite, ili ako pokušavate da to ne učinite, jer postoji samo mali vremenski period u kojem se jajna ćelija može oploditi kada se otpusti.

Ovulacija se dešava otprilike dve nedelje od početka poslednje menstruacije. Proces je bezbolan za većinu žena, ali druge će doživeti nelagodu u donjem delu stomaka, ali retko izaziva zabrinutost.

Kakav je bol u ovulaciji?

Otprilike polovina žena će tokom života osetiti ovulacioni bol, a oko 20% prijavljuje nelagodu mesečno. 

Ako imate mesečne bolove tokom ovulacije, možda ste primetili da to osećate češće na određenoj strani tela, što je normalno. Uobičajena zabluda je da jajnici "naizmenično" ispuštaju jajne ćelije svakog meseca. Međutim, žene mogu češće ovulirati s jedne strane.

Bol u ovulaciji je obično blag, mada može biti I prilično bolno kod žena sa osnovnim zdravstvenim stanjima. Možda ćete osetiti ovulacijski bol nekoliko dana pre ili nakon ovulacije.

Zašto se javlja bol u ovulaciji?

Nije jasno zašto samo neke žene osećaju ovulacijski bol ili zašto se to tačno dešava. Neke teorije uključuju:

• Grčeve materice ili jajovoda kako se ovulacija približava
• Osećaj da jajašce izbija iz folikula, izazivajući oštar bol
• Oticanje folikula na jajniku koje može izazvati tup, bolan osećaj

Povremeno će se mala količina krvi izbaciti iz puknutog folikula jajnika. Krv i tečnost iz folikula ispuštaju se u karlicu tokom ovulacije, što može iritirati sluzokožu vašeg stomaka i izazvati nelagodu.

Da li je jak bol u ovulaciji normalan?

Bol koji žene osećaju tokom ovulacije trebalo bi da bude podnošljiv i kratkotrajan. Ako tokom ciklusa osećate izuzetnu nelagodu, možda imate ozbiljnije stanje poznato kao endometrioza.

Ovo stanje može uzrokovati bol u materici u bilo koje vreme, ali je obično jače oko ovulacije i menstruacije. Endometrioza može izazvati i nelagodu tokom seksualnog odnosa, što otežava ženama koje planiraju odnos da pokušaju da

Evo šta kažu stručnjaci: Možete li zatrudneti a da imate endometriozu?

 zatrudne.

Iako je čest krivac, endometrioza nije jedini uzrok ovulacionog bola. Druge mogućnosti uključuju:

• Ciste  na jajnicima ili fibroidi
• Lekovi za plodnost, koji mogu izazvati sindrom hiperstimulacije jajnika 
• Infekcija jajovoda
• Karlična inflamatorna bolest
• Ožiljačno tkvio

Pozovite svog lekara ako osetite obilno krvarenje, groznicu ili bol duže od nekoliko dana oko ovulacije, jer to može značiti ozbiljnije stanje.

Planiranje ovulacije i trudnoća

Praćenje ovulacije je neophodno kada pokušavate da zatrudnite. Iako ste možda čuli da ovulacija dolazi 14. dana vašeg ciklusa, ovo je približna procena. Svaka žena ovulira po svom rasporedu-uključujući i one sa 28-dnevnim ciklusom.

Ovulacija se obično dešava između 11. i 21. dana, što je širok raspon. Plodni period žene traje od dana do ovulacije i neposredno nakon nje, jer spermatozoidi mogu da žive do pet dana u ženskom telu.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Iako ovulacijski bol nije jedini simptom na koji treba obratiti pažnju prilikom pokušaja začeća, obraćanje pažnje na znakove vašeg tela važno je prilikom određivanja vremena snošaja.

Istraživanja su pokazala da se bol u ovulaciji može osetiti istog dana kada luteinizirajući hormon dostigne vrhunac. 

Bol u ovulaciji je jedan od načina da se utvrdi da se vaše telo priprema za oslobađanje jajne ćelije, ali vaše telo ima i druge načine da vam kaže da je ovulacija blizu. Žene treba da obrate pažnju na promene u cervikalnoj sluzi, libidu i bazalnoj telesnoj temperaturi kako bi lakše odredile svoje najplodnije dane.

Saveti za ublažavanje ovulacionih bolova

Na sreću, postoji nekoliko opcija za ublažavanje bolova tokom ovulacije:

Koristite NSAIL: Anti-inflamatorni lekovi, kao što su naproksen natrijum ili ibuprofen, mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti.
• Tople obloge: Koristite grejnu podlogu ili toplu krpu na stomaku kako biste ublažili bol. Možete pokušati i sa toplom kupkom.
• Odmor: Odmor i opuštanje mogu biti korisni za ublažavanje tegoba. Pokušajte ležati u krevetu da biste umanjili simptome.
• Razmislite o kontroli rađanja: Kontraceptivne pilule mogu potisnuti ovulaciju.

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Iako su lekovi protiv bolova koji se prodaju bez recepta efikasni u ublažavanju bolova tokom ovulacije, neke studije sugerišu da NSAIL mogu negativno uticati na plodnost. S tim u vezi, žene sa endometriozom imaju veće šanse da dožive jak bol u ovulaciji, pa je u ovim slučajevima nejasno da li zdravstvena stanja ili lekovi utiču na plodnost. 

Kada se obratiti ginekologu?

Bol u ovulaciji bi trebao da se sam smanji nakon nekoliko dana. Ako osetite bol tokom ovulacije koji ne nestaje nakon nekoliko dana ili je ozbiljan, trebalo bi da obavestite svog ginekologa kako bi vam preporučio dalje testiranje. Tablete za kontrolu rađanja koje sprečavaju ovulaciju mogu biti efikasno rešenje za žene koje ne pokušavaju da zatrudne.

Posetite ginekologa ako osetite neki od sledećih simptoma tokom ovulacije:

• Teško povraćanje ili dijareja
• Teškoće sa disanjem
• Obilno krvarenje tokom ovulacije
• Otežano ili bolno mokrenje
• Visoka temperatura

Takođe bi trebalo da se obratite svom ginekologu ako imate bilo kakvih problema vezanih za menstruaciju koji su novi, pogoršavaju se ili se osećate nenormalno.