filteri close
Objavljeno: 26.04.2021. Image source: Foto: Pexel/Leah Kelley
300x600

Endometrioza se može naći kod do 50% žena koje imaju neplodnost, ali veza između ova dva stanja još uvek nije u potpunosti shvaćena.

Endometrioza je izuzetno česta: veruje se da više od 11% žena u dobi od 15 do 55 godina može da ima bolest a češća je među ženama u 30-im i 40-im godinama.

Stanje karakteriše abnormalni rast tkiva - posebno kada tkivo slično onom koje postavlja matericu (poznato kao endometrijum) raste van materice, kao na jajovodima, jajnicima, grliću materice, bešici i drugim organima u telu, obično najbližim materici.

To tkivo, čak i kada raste van materice, i dalje deluje kao da je u materici - to znači da se sa svakim menstrualnim ciklusom zgušnjava, raspada i krvari. Za žene sa endometriozom ovo može izazvati intenzivne menstrualne grčeve, prekomerno krvarenje tokom menstruacije ili krvarenje između, pa čak i probavne probleme.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Procenjuje se da se endometrioza može naći kod 24 do 50% žena koje imaju neplodnost, što je čini jednim od tri glavna uzroka ženske neplodnosti. Ponekad je samo privremen; drugi put je dugotrajan problem.

Učinak endometrioze na neplodnost još uvek nije u potpunosti shvaćen, a važno je imati na umu da, kada stručnjaci razgovaraju o temi neplodnosti i endometrioze, oni govore više o teorijama, a ne o dokazanim činjenicama utemeljenim u značajnim istraživanjima.

Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga zbog kojeg endometrioza može uticati na plodnost je taj što uzrokuje ožiljkasto tkivo, što zapravo može prouzrokovati fizičku barijeru koja sprečava spermatozoide da dođu do jajne ćelije. 

Žene, da li vas muči adenomioza?

Pošto je endometrijum - ili sluznica materice - pogođen dijagnozom endometrioze, što može uticati i na začeće. Na ovoj materničkoj sluznici dolazi do implantacije tokom trudnoće - tu se embrion veže i raste dok nije spreman za porod. Ali pošto endometrioza utiče na razvoj endometrijuma, mogla bi da spreči uspešnu implantaciju oplođenog jajašca. Čak i ako se jajašce pravilno implantira, endometrioza može dovesti do toga da imuni sistem žene napadne embrion u sluznici materice, što na kraju dovodi do neuspešne trudnoće.

Ipak, važno je zapamtiti da, uprkos nekim razlozima zbog kojih endometrioza može ograničiti ženinu sposobnost začeća, takođe postoji šansa da na nečiju neplodnost endometrioza uopšte ne utiče. To znači da osoba može imati endometriozu i još jedno stanje koje uzrokuje neplodnost, a da to dvoje nije povezano.

Evo 7 najčešćih uzroka bolova u jajnicima

Ako vam je dijagnostikovana endometrioza i imate poteškoća sa začećem, važno je da razgovarate sa svojim ginekologom. Oni bi mogli da predlože operaciju - poput uklanjanja izraslina endometrijuma koji mogu sprečiti trudnoću - da bi poboljšali vaše šanse za začeće. Veštačka oplodnja je druga opcija, pošto se jajna ćelija i sperma ne sastaju u zapaljenom karličnom okruženju.

Žene koje mogu zatrudnjeti a imaju endometriozu, srećom, nisu nužno u većem riziku od bilo kakvih komplikacija u trudnoći. Iako se porođaj carskim rezom može pokazati težim od vaginalnog porođaja, zbog rasta endometrijuma, sama trudnoća se verovatno neće suočiti sa komplikacijama zbog endometrioze, jer se materica tokom trudnoće sporo isteže

Bez obzira na bilo kakve osnovne uslove poput endometrioze, tokom trudnoće je važno da budete u bliskom kontaktu sa svojim lekarom radi svog i bebinog zdravlja.