filteri close
Objavljeno: 24.05.2021. Image source: Foto: Pexel/ Polina Zimmerman
300x600

Iako su u većini slučajeva su bezopasne, ciste na jajnicima ponekad mogu izazvati karlični bol i ozbiljnije komplikacije.

Osim ako se ne nadate da ćete dobiti dete, verovatno ne razmišljate puno o svojim jajnicima. Stoga bi moglo biti malo uznemirujuće kad biste shvatili da negde oko menstruacije, postoji velika šansa da će vam se pojaviti cista na jajniku a da je nikada ne primetite. 

Iako su najčešće bezopasne, to ne znači da ne biste trebali više da znate šta se dešava u vašem telu svakog meseca. Evo svega što biste trebali znati o ovoj super-uobičajenoj cisti.

Kako ciste na jajnicima nastaju?

Zapravo prilično lako. Vaše telo vas u osnovi priprema da dobijete ciste na jajnicima.

Ako folikul ne oslobodi jajnu ćeliju, onda može da naraste i razvije se u folikularnu cistu. Ili se možete razviti ono što se naziva luteinska cista, šupljina koja nastaje nakon pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije. Ove ciste mogu krvariti i uzrokovati bol u predelu karlice. Obično nastaju za manje od nekoliko nedelja i prilično su male (često oko 1 do 2 milimetra), ali moguće je imati i veću cistu koja može da se meri i u centimetrima.

Evo 7 najčešćih uzroka bolova u jajnicima

Moguće nastati i dermoidna cista. Ona se stvara kada ćelije u jajniku počnu da se dele, iako nisu oplođene. To nisu uobičajene pojave, ali mogu da narastu - čak i do 10 centimetara. A pošto ova vrsta ciste sadrži genetski materijal, u njoj se može naći kosa i zubi. Dermoidne ciste koje su velike ili uzrokuju druge probleme biće potrebno hirurški ukloniti.

Kako da prepoznam da li imam cistu na jajniku?

Često nećete moći. Mnoge ciste na jajnicima neće pokrenuti nijedan simptom, a velika većina će nestati sama. I u slučaju da se pitate, folikularne ciste  često ne uzrokuju nikakve promene u vašem menstrualnom ciklusa, ali možda ćete možda imati krvarenje ako imate luteinsku cistu.

Kako se onda otkrivaju ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima mogu se primetiti tokom rutinskog ginekološkog pregleda - lekari će veće ciste otkriti tokom pregleda karlice a male putem ultrazvuka. Međtuim, neke žene će primeti simptome - uglavnom bol u karlici ili stomaku - i to su pacijentkinje koje obično završe u ordinaciji svog ginekologa. 

Da li postoje drugi simptomi sa kojima treba da budem upoznata?

Postoje i ozbiljniji simptomi pojave ciste na jajnicima, poput groznice, mučnine i povraćanja. Sve su to znaci da imate infekciju i treba što pre da se obratite lekaru.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Ali jedna situacija posebno zabrinjava stručnjake, a to je kada se jajnik „uvrne“, što ne samo da može da izazove infekciju, već može i da prekine dotok krvi u jajnik, što može da prouzrokuje trajnu štetu.To je problem poznat pod nazivom torzija adneksa i podjednako je ozbiljan koliko zvuči. Ako se to dogodi - a nije uobičajeno - verovatno ćete osetiti iznenadan bol u stomaku i možda ćete imati i mučninu. Ako se to dogodi, odmah idite kod lekara i obavestite ga jer vam treba hitna medicinska pomoć.

Kako lekar utvrđuje da li imam cistu na jajniku?

Lekar potvrditi da imate cistu nakon ultrazvučnog pregleda; cista se prikazuje na snimku. Ali takođe je imate bolove moguće da će ginekolog, posumnjati da imate cistu zasnovano na vašim simptomima.

Vaš lekar će prvo odlučiti da neko vreme kontroliše cistu pre nego što se odluči za operaciju kao krajnju varijantu uklanjanja ciste. 

Šta ako budem morala na operaciju?

Možda ćete trebati da odete pod nož, posebno ako rizikujete da vam se uvrne jajnik. Takođe biste mogli uzeti u obzir ako se cista zadržala duže od tri menstrualna ciklusa, ako je veća od 5 centimetra u prečniku ili ako postoji bilo kakva sumnja da bi ta masa mogla biti kancerogena. 

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Ako vam je potrebna operacija, verovatno ćete se podvrgnuti jednom od dva postupka: laparoskopiji ili laparotomiji. Za oba postupka je potrebna opšta anestezija.

Da li postoji prevencija za pojavu cisti na jajnicima?

Ako niste trudni, uzimanje antibebi pilula može pomoći. Suzbijanje ovulacije na ovaj način može sprečiti stvaranje ciste. Uprkos tome, pilule za kontrolu rađanja neće pomoći bržem nestanku ciste. U prošlosti su neki lekari preporučivali antibebi pilule kao lek za ciste na jajnicima, ali istraživači studije iz 2014.  su utvrdili da se ovaj savet zasnivao na nedovoljno podataka i da je opcija redovne kontrole bolja strategija. 

Šta je Sindrom policističnih jajnika?

Oko 7% žena to može imati ovaj hormonski poremećaj. Kao što mu samo ime govori, žene sa tim stanjem mogu razviti višestruke ciste na jajnicima. Takođe mogu imati neredovne menstruacije, probleme sa trudnoćom i symptom poput dubokog glasa i povećane maljavosti na telu (oba simptoma se obično pojavljuju kada žena ima povećan nivo muških hormona). Ali imajte na umu, ovo je hormonski sindrom – to ne znači da ćete imati ovakve ciste tokom celog života.

Mogu li dobiti cistu na jajniku iako sam u menopauzi?

Većinom se ciste razvijaju u period pre menopauze. Ali i dalje ih je moguće dobiti s godinama, možda posebno u ranoj menopauzi. U stvari, jedna studija iz 2010. godine je zaključila da bi ove  ciste mogle biti prilično česte. Nakon pregleda rezultata transvaginalnog ultrazvuka od skoro 16.000 žena starijih od 55 godina, istraživači su otkrili da je oko 14% ispitanica imalo cistu na prvom skriningu. Otprilike jedna trećina tih cista nestala je sledeće godine. 

Zaključak: Ciste na jajnicima i dalje se pojavljuju kod žena nakon menopauze - i lekari ne bi trebalo automatski da pretpostavljaju da su sve one kancerogene. 

Kolike su šanse da mi je cista kancerogena?

Nažalost, postoji šansa, iako mala, da bi  cista mogla biti kancerogena. I kao i kod drugih karcinoma, vaš rizik se povećava sa godinama. Otprilike polovina žena koje dobiju ovaj karcinom su starije od 63 godine. To je peti uzrok smrti od raka kod žena. 

Ako vaš lekar pokušava da utvrdi da li je vaša cista kancerogena, verovatno će prvo uraditi ultrazvuk. To neće definitivno dokazati da je masa zapravo karcinom, ali može pomoći vašem lekaru da utvrdi da li je napunjena tečnošću (funkcionalna cista) ili je čvrsta (moguć tumor).