filteri close
Objavljeno: 26.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva
300x600

Prirodni proces starenja i izazovi sa kojima se suočavamo počinju da utiču na naše telo, kako iznutra tako i spolja. 

Postižući pravi balans u ishrani i brinući o svom telu i mentalnom blagostanju, možemo usporiti proces starenja.

Nanosite kremu za sunčanje

Nanošenje kreme za sunčanje je jedan od najboljih načina da sprečimo da se naše godine vide na našoj koži. Studija iz 2013. godine pokazala je da oni koji su nosili kremu za sunčanje svaki dan četiri i po godine nisu pokazivali spoljašnje znake starenja kože. Ali pored toga, u poređenju sa ljudima koji su nosili kremu za sunčanje sporadično četiri i po godine, oni koji su stalno nosili kremu za sunčanje pokazali su 24% manje povećanje oštećenja kože.

Dermatolozi savetuju da ne zaboravimo da kremu za sunčanje nanesemo na sve delove tela koji su izloženi suncu, uključujući mesta koja se lako zaboravljaju kao što su nadlanice i vrhovi ušiju. Takođe kažu da bi trebalo da nanosimo kremu za sunčanje svaki dan, čak i ako planiramo da provedemo veći deo dana unutra. Stručnjaci preporučuju mazanje na svaka dva sata ili odmah nakon znojenja ili plivanja. 

Ostavite cigarete

Izbegavanje nikotinskih proizvoda je još jedan način da se uspori starenje. Držanje podalje od nikotina i duvana može usporiti spoljašnje znake starenja, a pomaže i u prevenciji mnogih bolesti uzrokovanih upotrebom ovih proizvoda iz godine u godinu.

Upotreba duvana može dovesti do mnogo različitih vrsta raka, srčanih bolesti, moždanog udara i više vrsta problema sa plućima. S druge strane, može suziti krvne sudove, što inhibira kretanje krvi i neophodnih hranljivih materija do vaše kože. Može oštetiti elastičnost vaše kože iznutra, a toplota i dim mogu osušiti i oštetiti vašu kožu spolja.

Trudite se da jedete zdravu hranu

Zdravi izvori proteina, masti i mnoštva antioksidanasa su dobar izbor za početak ako ste radoznali da promenite svoju ishranu. Maslinovo ulje se često nalazi na vrhu liste namirnica protiv starenja jer zapravo može pomoći u smanjenju rizika od razvoja mnogih hroničnih bolesti. Zeleni čaj, crna čokolada, semenke lana i šipak imaju velike doze antioksidanasa po porciji, što može pomoći u ravnoteži štetnih efekata slobodnih radikala u telu. Paradajz, avokado i većina drugog povrća su na svoj način bogati hranljivim materijama i obezbeđuju vitamine, minerale i druge supstance za kojima naše telo žudi. Za peptidi kolagena se pokazalo da opravdavaju njihovu popularnost. Konzumiranje ove vrste proteina može pomoći da vaša koža izgleda jedro, manje naborana i hidratizovanija. 

Uravnotežite unos masti

Omega-3 masne kiseline su odlično mesto za početak kada je u pitanju povećanje unosa zdravih masti. Omega-3 ima u izobilju u mnogim vrstama morskih plodova, ribe, ostrige, u kavijaru, pa čak i ulje jetre bakalara. Pokazalo se da ljudi koji konzumiraju ishranu bogatu ovom specifičnom vrstom masti imaju manje oksidativnog stresa od onih koji to ne čine.

Poznato je da oksidativni stres izaziva upalu u telu, što je faktor koji doprinosi mnogim dugoročnim zdravstvenim problemima.

Ograničite unos alkohola

Redovna konzumacija alkohola može dovesti do nedostatka vitamina, narušavanja kolagena i elastičnosti kože, posebno kože lica. Dehidracija je takođe veoma česta pojava i može početi da postaje vidljiva ako pijete previše često.

PRIRODNA NEGA KOŽE - 6 jednostavnih maski za lice od kojih će vam koža sijati

Alkohol može uticati na sposobnost vašeg tela da apsorbuje hranljive materije iz hrane koju jedete, što na kraju može dovesti do bržeg unutrašnjeg starenja. To može prouzrokovati da vaše telo oslobodi više hormona stresa i da se osećate anksiozno, što dovodi do ciklusa koji potencijalno može kulminirati depresijom. Ako manje pijete, to će vam pomoći da izgledate i osećate se mlađe.

Redovno vežbajte

Vežbanje je jedna od najvećih stvari koje možete učiniti da usporite proces starenja koji se već odvija u vašem telu. Redovna vežba pomaže tonirate vaše mišiće, pokrenete vaš mozak, što može dovesti do višeg nivoa energije i više vitalnosti tokom dana. Takođe, pomaže da se poveća protok krvi kroz telo, što može dovesti do višeg nivoa uzbuđenja i potencijalno boljeg seksualnog života.

Pilingovanje kože

Piling je proces u kome uklanjate mrtve ćelije kože sa površine kože. Kada se piling pravilno izvede, to može dovesti do blistavije kože koja izgleda mlađe. Međutim, ako se pretera, možete narušiti prirodnu barijeru kože i učiniti je podložnijom aknama, crvenilu i drugim flekama.  I na kraju, uvek je hidrirajte i koristite kremu za sunčanje nakon toga. 

Priuštite sebi odmor

Tokom svog života, verovatno ste primetili da manjak sna može dovesti do pojave podočnjaka, manje vitalnosti i sveukupnog iscrpljenog izgleda. Čak i jedna neprospavana noć može dovesti do fizičkih znakova kao što su opušteni kapci, bleđa kože, opušteni uglovi usana i više finih linija i bora.

Dok spavamo, naš protok krvi se povećava, a povećanje protoka krvi znači da više hranljivih materija cirkuliše kroz naše telo. Ove hranljive materije pomažu u obnavljanju kolagena i popravljaju oštećenja izazvana izlaganjem suncu koja mogu dovesti do finih linija, bora i staračkih pega.

Hidratacija

Pronalaženje hidratantne kreme koja odgovara vašem tipu kože i njena dosledna upotreba može imati ogroman uticaj na mladalački izgled vaše kože. Hidratantne kreme mogu pomoći u sprečavanju da koža postane previše suva i da se peruta. Ali hidratantne kreme su važne i za druge delove vašeg tela. Vaše ruke, posebno, svakodnevno su izložene različitim spoljašnjim uticajima a ne dobijaju potrebnu količinu vlage. Jedan od najboljih načina da kožu ruku održite mladom je da stavite gumene rukavice pre nego što operete sudove i da ih redovno negujete kremom.  

Ublažite stres

Nije da je sve što može pomoći u usporavanju starenja lako, ali suočavanje sa stvarima koje vam donose stres u životu izgleda zastrašujuće. Iako suočavanje sa životnim problemima koje vas opterećuju može zvučati kao zastrašujući zadatak, uzimanje nekoliko trenutaka svakog dana da se smirite i razbistrite um može dovesti do sporijeg fiziološkog starenja. Meditacija vam može pomoći da smanjite brzinu srca i disanja i bukvalno smanjite stres. 

Angažujte mozak

Međutim, da biste smanjili šanse za kognitivni pad, važno je aktivirati nekoliko zdravih navika za vaš mozak. Pored toga što ćete obezbediti svu ishranu i odmor koji su mu potrebni, važno je da aktivirate i „mišiće“ svog mozga. Kao prvo, nastavite da učite stvari. Isprobavanje novih hobija je odličan način da nastavite da širite svoj um kako bi vaše moždane ćelije funkcionisale optimalno. 

Raspitajte se o bolestima u svojoj porodici

Poznavanje medicinske istorije vaše porodice nije toliko u vezi sa usporavanjem procesa starenja, već više sa saznanjem koja bi vam zdravstvena stanja mogla dovesti do rane smrti na osnovu vaše genetike. Što više znate o istoriji bolesti vaše porodice, bićete bolje pripremljeni ako pojavi neki zdravstveni problem. 

Redovno posećujte svog lekara

Redovno posećivanje lekara radi kontrole je još jedan odličan način da održite svoje zdravlje, što je odličan početak kada je u pitanju usporavanje prirodnog procesa starenja. Rano otkrivanje i intervencija kada su u pitanju bolesti koje menjaju život su ključne za održavanje vašeg zdravlja i kvaliteta života kako starite.