filteri close
Objavljeno: 12.10.2023. Image source: Foto: Pixabay/Gadini
300x600

Prevencija može biti ključ dok ne bude prekasno

Važno je redovno pratiti svoj krvni pritisak i preduzimati korake kako biste ga držali pod kontrolom.

Visok pritisak je opasna stvar, kada dostigne određeni nivo, neophodna je lekarska intervencija. Međutim, kao i kod mnogih stvari, prevencija mnogo znači.

Stručnjaci iz 18 zemalja su sastavili korisnu listu saveta objavljenu u naučnom časopisu "Journal of Hypertension" koji vam može pomoći u prevenciji visokog pritiska.

Ovo su tri stvari koje možete da uradite:

1. Smanjite stres: Stres je veliki faktor rizika za povećanje krvnog pritiska. Možete ga umanjiti angažovanjem u aktivnostima koje vas opuštaju i donose zadovoljstvo. To može uključivati šetnju u prirodi, bavljenje hobijima koje volite, ili čak jednostavno vreme provedeno sa dragim ljudima. Važno je izbeći toksične odnose i situacije koje vas čine anksioznim ili napetim.

Više od trećine ljudi u Srbiji pati od visokog pritiska, a pola i ne zna da ga ima

2. Izbegavajte zagađeni vazduh: Zagađenje vazduha je povezano sa povećanim krvnim pritiskom. Studije su pokazale da izloženost prljavom vazduhu može oštetiti krvne sudove, čineći ih užim i manje elastičnim. To može otežati normalan protok krvi, što rezultira povišenim krvnim pritiskom. Kada je nivo zagađenja visok, preporučljivo je ostati u zatvorenom prostoru i izbegavati lokacije gde je izloženost zagađenju najveća, kao što su prometne oblasti ili industrijski centri.

Tihi ubica razara organizam - prepoznajte simptome na vreme

3. Ne sedite predugo: Dugotrajno sedenje može doprineti povećanju krvnog pritiska iz nekoliko razloga. Prvo, dugotrajno sedenje usporava metabolizam, što može dovesti do povećanja telesne težine. Prekomerna težina ili gojaznost mogu povećati otpor u krvnim sudovima, otežavajući slobodan protok krvi i dovodeći do povećanja krvnog pritiska. Ako vaš posao zahteva dugo sedenje, preporučljivo je redovno ustajati, razgibavati se, i napraviti pauze u sedenju kako biste održavali protok krvi i smanjili rizik od hipertenzije.