filteri close
Objavljeno: 13.08.2020. Image source: Semevent/Pixabay
300x600

Poznato je da je kovid-19 respiratorna infekcija, što znači da korona  prvenstveno "napada" pluća.

Zdravlje pluća možete sačuvati na više načina, a američki pulmolozi vam savetuju i nekoliko jednostavnih vežbi koje pomažu. Bonus je i što neke čak sprečavaju prodiranje virusa!

Protiv otežanog disanja

Kada imate sa otežanim disanjem, prvo što vam pada na pamet jeste da legnete. Ali, dr Laci, direktor odeljenja pulmologije u Kentakiju, savetuje da je daleko bolje rešenje da sedite. Zahvaljujući gravitaciji, ovaj pložaj omogućava plućima da se potpuno prošire i koriste pun kapacitet.

REČ PULMOLOGA: Ove vežbe jačaju pluća i treba da ih rade i zdrave osobe

Protiv virusa

Duboko disanje otvara vazdušne puteve. Preporučena tehnika: Udahnite što je moguće dublje, a zatim zadržite dah oko pet sekundi pre nego što izdahnete. Radite tako pet puta svakog sata. Takođe je pametno oi da udišete kroz nos i kroz usta. Prema ORL specijalisti, na ovaj način se oslobađa azotni oksid koji se proizvodi u sinusima, a koji se bori protiv virusa i pojačava unos kiseonika za 20 odsto.

Za izbacivanje sekreta

Ležanje na leđima vrši pritisak na donja pluća, a osim toga sprečava da se tamo nakupe štetne izlučevine. Zato lekari savetuju da dva, tri sata provedete ležeći na stomaku. Ova poza povećava i nivo kiseonika u roku od pet minuta.

Sve o disanju: Naučite pravilne tehnike disanja, bićete zdraviji i smireniji!

Za bolji kapacitet pluća

Hodanje jača mišiće koji podržavaju pluća, kaže američki pulmolog, dr Narasiman, koji dodaje da se na ovaj način sprečava i stvaranje ugrušaka krvi koji se neretko javljaju kao komplikacija zaraze korona virusom. Preporuka su lagane šetnje do 20 minuta dnevno. Umereno kretanje povećava telesnu proizvodnju endorfina, hemikalija za koje se pokazuje da poboljšavaju raspoloženja, a podiže i imunitet.

Izvor: Mondo