filteri close
Objavljeno: 29.07.2020. Image source: alfcermed/Pixabay
300x600

Mnogi ne znaju da su fizioterapeuti i fizijatri važan deo lekarskog tima koji pomažu da se oboleli od koronavirusa što pre oporave. 

„Dubok uzdah, ruke uvis, duboko udisanje, kratko zadržavanje daha, izdah, spuštanje ruku”, glasi jedna od vežbi koja se ponavlja nekoliko puta dnevno i koja se može pročitati u ispovestima osoba koje su pobedile koronu.

Vežbe za poboljšanje disajne funkcije primenjuju se i inače kod bolesnika koji imaju astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća neke druge hronične bolesti pluća. 

Kada je reč o obolelima od korone, program rane respiratorne rehabilitacije uključuju se pacijenti sa stabilnim vitalnim parametrima, temperaturom do 38 stepeni, pulsom do 130 u minuti i kada je saturacija kiseonika iznad 86. Rade se vežbe dubokog disanja i lake fizičke vežbe.

Kako izbeći koronu? Kako da se ne dogodi i vama? Ovo su saveti čuvenog američkog epidemiologa

„Vežbe disanja mogu dosta da doprinesu oporavku pacijenta, oporavku respiratorne funkcije, povećanju vitalnog kapaciteta pluća, oslobađanju sekreta iz disajnih puteva. Samim tim što je povećana razmena gasova na nivou pluća kompletan organizam ima benefit”, objašnjava za RTS Tatjana Milošević načelnik Odeljenja pulmologije KBC Dr Dragiša Mišović.

Vežbe se rade i sa pacijentima koji su u težem stanju i čije je lečenje dugotrajno, kako ne bi došlo do mišićne atrofije, slabosti i osećaja zamora.

„Kod takvih pacijenata još pre nego što započnemo respiratornu rehabilitaciju započinjemo motornu rehabilitaciju. Počinjemo sa pasivnim vežbama u postelji, zatim postepeno kada postanu budni i svesni počinjemo da radimo aktivne vežbe i na kraju vežbe disanja”, naglašava dr Tatjana Milošević.

Švedski model ipak radi? Krivulja je skoro skroz na dnu

I kad ozdrave od kovida, stručnjaci savetuju, pacijenti treba da nastave da rade vežbe disanja. 

To se preporučuje i zdravima, jer osim što se tako povećava kapacitet pluća, izbacuju se i štetni gasovi. 

Vežbe treba raditi dva puta dnevno po 15 minuta, lagano i bez napora. 

Pulmolog dr sci. med.Tatjana Radosavljević navodi primere ovakvih vežbi:

- vežba za trbušno (dijafragmalno) disanje broj 1: lezite na leđa, sa nogama polusavijenim u kolenima (ugao između tela i natkolenica od oko 130 stepeni omogućuje maksimalno opuštanje trbušnih mišića). Dlanove postavite na stomak. Dišite na nos, i pritom podiže stomak. Pri izdisaju, uvucite stomak prema kičmenom stubu.

- vežba broj 2: početni položaj je kao u prethodnoj vežbi. Prilikom udisanja i podizanja stomaka na gore, pružajte lagani otpor pritiskom dlanova i raširenih prstiju na prednji trbušni zid. Prilikom izdisaja i uvlačenjem stomaka- pojačavanjem pritiska na stomak olakšajte istiskivanje vazduh iz pluća.

Šta to ubija trudnice u Srbiji? Porodilja iz Vranja takođe bila negativna!

- vežba za grudno disanje broj 1: položaj je kao kod prethodne vežbe, ali su šake dlanovima i raširenim prstima postavljene na prednje, bočne strane grudnog koša. Prilikom udisaja, maksimalno se širi i podiže grudni koš, a prilikom izdisanja grudni se koš opušta.

- vežba broj 2: položaj je isti kao kod prve vežbe, ruke su opružene pored tela. Pri udisanju ruke se povlače po podlozi do položaja iznad glave (u širini ramena, što znači da se dlanovi ne spajaju) Pri izdisaju ruke se lagano vraćaju u početni položaj.

Pri kraju izvođenja ove vežbe nekoliko puta produbite izdah podižući glavu od tla i gurajući je unapred, uz snažno zatezanje prednjih trbušnih mišića.

-vežba broj 3: kreće se od istog početnog položaja kao kod druge vežbe, ali su šake dlanovima i raširenim prstima ponovo oslonjene na prednje, bočne strane grudnog koša. Pri udisaju ruke se odižu od grudnog koša i opružaju do položaja iznad glave (u širini ramena). Pri izdisanju ruke se vraćaju u početni položaj blago potiskujući rebra ka unutrašnjosti grudnog koša i pojačajavući izdisaj, uz istovremeno podizanje i povijanje glave od podloge prema grudnoj kosti.

Izvor: RTS, B92, Medik