filteri close
Objavljeno: 21.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/Sammy-Williams
300x600

Ove namernice konzumirajte tokom dana a za uveče vam predlažemo alternativna rešenja koja neće štetiti vašem snu.

Iako znate da je pametno držati se podalje od masne i začinjene hrane 4-6 sati pre odlaska u krevet, možda niste svesni nekih inače zdravih opcija koje  kada ih pojedete uveče  podmuklo vas drže budnim tokom noći. 

Tvrdi sir

Jedna porcija sira je otprilike tanka kriška veličine sendviča. Međutim, većina nas verovatno jede mnogo više od toga prilikom jednog obroka i to nas sprečava da postignemo kvalitetan san.

Sirevi sa većim procentom zasićene masti, poput švajcarskog, čedar, plavog i parmezana, mogu biti izazovni za varenje, posebno dok odmarate na krevetu. Ako posle njihovog konzumiranja odmah legnete, to može izazvati pojavu refluksa kiseline, uzrokujući nelagodu i peckanje u grudima.

3 vrste hrane koje vam pomažu da bolje spavate

Ako ipak poželite malo sira, pojedite ga 4 do 6 sati pre odlaska na spavanje. Umesto njega, mnogo bolja alternativa u večernjim satim je čaša toplog mleka, koja vam zaista može pomoći da zaspite zahvaljujući aminokiselini triptofan, koja vas može opustiti.

Tamna čokolada

Verovatno mislite da je pola tamne čokolade zdravije od kriške torte - i jeste. Ali zbog veće količine kofeina crna čokolada ometa vaš san.

Kocka ili dva tamne čokolade sadrži oko četvrtinu kofeina koja se nalazi u šoljici kafe, a oko polovine kofeina iz šoljezelenog ili crnog čaja. Imajte na umu da neki od nas lakše a neki slabije podnose kofein i u skladu sa tim donesite odluku o konzumiranju crne čokolade kasno uveče. 

4 stvari koje prosto ne treba jesti za večeru

Generalno, potrebno je 6 do 10 sati da se eliminiše kofein, pa to znači da uživate u poslastici od tamne čokolade najkasnije od podneva do četiri popodne ako odlazite u krevet oko 22h. 

Dobra alternativa je sok od višnje sa nekoliko oraha. Oboje obezbeđuju melatonin koji pomaže u regulisanju sna i podstiču pospanost.

Hamburger

Govedina je odličan izvor proteina i gvožđa. Međutim, proteinima i mastima iz hamburgera može biti potrebno neko vreme da se svare. Iz tog razloga, jela sa govedinom treba izbegavati najmanje četiri sata pre nego što planirate odlazak na spavanje. Mleveno goveđe meso se teško se vari zbog visokog sadržaja zasićenih masti i proteina.

Umesto govedine, probajte pileća ili ćureća prsa na žaru koja imaju znatno manje zasićenih masti.

Grickalice i hrana sa machom

Macha je oblik zelenog čaja u prahu, koji se dodaje kolačima, smutijima, i još mnogo čemu. 

Matcha grickalice mogu imati otprilike 30 grama šećera po obroku. Ženama se savetuje da ograniče unos dodatog šećera na najviše 25 grama dnevno jer prekomerni unos tokom vremena može izazvati skokove nivoa šećera u krvi koji zatim rezultiraju naglim padom i osećajem velike gladi. Pa, se može desiti da se probudite gladni u sred noći i morate nešto da pojedete.

Koje namirnice vam neće poremetiti san?

Osim toga, zeleni čaj sadrži kofein, otprilike istu količinu kao i šolja skuvane kafe – pa nećete moći da zaspate tako lako. 

Opcija bez šećera i kofeina? Pistaći. Kao i matcha, pistaći sadrže antioksidante, kao i monozasićene masti, proteine i vlakna, koja vas mogu duže držati sitima i sprečiti da se probudite gladni.

Suhomesnati proizvodi

Ako vaša ideja o večernjem obroku uključuje sendvič  sa suhomesnatim dodacima koje možete kupiti u bilo kojoj prodavnici, imamo neke vesti za vas. Zbog visokog broja natrijuma, ovi proizvodi mogu ostaviti osećaj nadutosti, a zadržavanje tečnosti pre spavanja izaziva nelagodu pri tonjenju u san. Takođe, možda ćete biti žedniji nakon konzumiranja hrane bogate natrijumom, zbog čega ćete piti više tečnosti pre spavanja i potom tokom noći prekidati san trčanjem u kupatilo.

Alternativu sa nižim sadržajem natrijuma koja i dalje sadrži gomilu proteina, može biti kašika ili dve putera od kikirikija preko jabuke će vas zasititi i celu noć držati pod kontrolom vaš osećaj gladi.