filteri close
Objavljeno: 15.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/Michael-T
300x600

Konzumiranje određenih napitaka pre spavanja može poboljšati san i poboljšati gubitak kilograma.

Dugo je opšti konsenzus zdravstvenih stručnjaka bio da treba ograničiti ono što konzumiramo pre spavanja. Mislilo se da hrana ili piće pre spavanja dodaju dodatne kalorije i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. 

Iako je ovo možda delimično tačno, istraživači sada otkrivaju da konzumiranje manjih količina specifične hrane, poput proteina, može imati pozitivne fiziološke koristi pre spavanja.

Prema tome, konzumiranje umirujućeg napitka pre spavanja nije samo opuštajući ritual, već može poboljšati san i čak pomoći vam da smršate - u zavisnosti od toga šta pijete.

Evo šest napitaka za spavanje koji to mogu učiniti:

Grčki jogurt

Kao što je pomenuto, unošenje proteina pre spavanja - posebno ako ste prethodno vežbali - pomaže u podsticanju obnove mišića (sinteza proteina mišića) dok spavate. Što više mišića imate, više kalorija sagoreva vaše telo.

Mleko (bilo toplo ili hladno) sadrži kalcijum i triptofan, za koje se pokazalo da poboljšavaju kvalitet sna. Mleko takođe sadrži dve vrste mlečnih proteina - surutku i kazein. Poznato je da bodibilderi konzumiraju whey protein nakon vežbanja, jer brzo gradi mišićnu masu. Kazein protein je, međutim, sporo oslobađajući protein, koji je dugoročno pogodniji za izgradnju mišića.

Brzina metabolizma je ključna za gubljenje kilograma - evo kako da ga ubrzate!

Konzumiranje proteina kazeina (~ 30–40 g) pre spavanja može naglo povećati sintezu proteina mišića i brzinu metabolizma tokom noći bez uticaja na lipolizu.

Dobar izvor kazeina je grčki jogurt. Ispijanje grčkog jogurta pre spavanja daje zdravu dozu kazein proteina koji obezbeđuje neprekidnu isporuku aminokiselina za oporavak mišića.

Čaj od kamilice

Kamilica je poznati sedativ, iako blag. Povećava nivo glicina u telu koji kao neurotransmiter opušta živce i čini da se osećate pospano. Pored toga, kamilica je dobra za smirivanje uznemirenog stomaka. Dakle, topla šoljica čaja od kamilice savršena je za opuštanje tokom spavanja.

Kamilica je takođe povezana sa poboljšanom kontrolom glukoze i gubitkom težine.

Istraživači su identifikovali četiri jedinjenja kamilice koja, zajedno uzeta, mogu da poboljšaju varenje ugljenih hidrata i apsorpciju šećera.

Crno vino

Naučnici su dugo verovali da postoje samo dve vrste masti u telu - bela masnoća, gde se lipidi skladište kao energija, i smeđa mast, koja sagoreva lipide da bi proizvela toplotu.

Istraživači su od tada otkrili bež masnoću koja se stvara iz bele masti, ali može sagoreti energiju sličnu smeđoj masti. Resveratrol može poboljšati ovu pretvorbu bele masti u bež masnoću; u visokim stopama, može da spreči gojaznost.

KRASTAVAC - moćan saveznik vašeg zdravlja i lepote

Resveratrol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u crvenom grožđu, borovnicama, jagodama, malinama i jabukama. Resveratrol je jedan od niza antioksidansa koji se stvaraju u ovom voću. Ova jedinjenja pojačavaju oksidaciju bež masti i sagorevaju višak kao telesna toplota.

Jedna čaša crnog vina pre nego što se prepustite za noć takođe vam može pomoći da se opustite. Samo nemojte preterivati - alkohol u više od dve čaše može da vam poremeti san.

Kefir

Kefir je kultivisano, fermentirano piće koje se obično pravi od mleka. Bogat je probiotičkim bakterijama i dobar je izvor kalcijuma.

Istraživači su sugerisali da probiotici u kefiru mogu menjati mikrobiom creva, što inhibira lipogenezu i podstiče oksidaciju masnih kiselina. To zauzvrat može smanjiti telesnu težinu i sprečiti gojaznost.

Proteinski šejk na bazi soje

Ako kefir ili grčki jogurt nisu vaša stvar - proteinski šejk zasnovan na soji može da obezbedi protein istovremeno podstičući mršavljenje. 

Istraživači su pokazali da je sojin protein jednako koristan kao i druge vrste proteina kao deo programa za mršavljenje.

Pored toga, soja je intenzivno proučavana zbog koristi za zdravlje srca. Neki istraživači su sugerisali da soja daje ovu kardioprotektivnu korist smanjenjem telesne masti. 

U jednoj studiji mršavljenja, istraživači su pokazali da je soja hrana, umesto druge hrane, povezana sa gubitkom težine i poboljšanjem kardiometaboličkog rizika, bez gubitka fizičke funkcije ili snage.

Soja je takođe bogata aminokiselinama, od kojih nije najmanje triptofan, kako bi vam pomoglo da zaspate.

Voda

Jedan od problema sa gore spomenutim pićima je taj što oni sadrže barem malo kalorija. Voda, s druge strane, sadrži nula kalorija, što joj omogućava da se podigne u odnosu na bilo koji drugi napitak, minimizirajući unos kalorija.

Neverovatan čuvar zdravlja – topla voda sa limunom

Uz to, konzumiranje više vode povezano je sa više snažnijeg sna i manje dnevne pospanosti.

Naravno, ispijanje bilo kojeg napitka pre spavanja predstavlja ravnotežu između rizika i koristi - možda ćete požeti zdravstvene koristi, ali, ako previše pijete, rizikujete da se probudite u noćnim satima u kupatilu.