KRASTAVAC - moćan saveznik vašeg zdravlja i lepote
U vodi, salati, soku, ili na licu. Brojni su načini na koji možete da iskoristite neverovatne blagodeti ovog povrća.
Ostanite hidrirani
Krastavac sadrži 95,2% vide, što znači da samo 5grama ovog povrća obezbeđuje čak 150ml vode.
Čuva zdravlje srca
Krastavac sadrže kalijum, koji je značajan za regulisanje (snižavanje) krvnog pritiska.
Studije su pokazale da unos kalijuma ima važnu ulogu u prevenciji moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.
Loši brakovi su loši za srce - bukvalno
Štiti od neuroloških obolenja
Fisetin, protivupalna supstanca koja se nalazi u krastavcu (kao i u jagodama i grožđu), ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga, smanjujući uticaj neuroloških bolesti povezanih sa starenjem na funkcije mozga.
Fisetin takođe pomaže u održavanju kognitivnih funkcija kod ljudi obolelih od Alchajmerove bolesti.
Čuva kožu od starenja
Postoji razlog zašto se krastavac koriste u nezi kože.
Pokazalo se da je ovo povrće neverovatno efikasno u zaštiti kože od posledica starenja.
Čuvar vašeg zdravlja: Zašto treba jesti paradajz?
Direktno nanošenje krastavca na kožu pomaže u hlađenju i umiruje kožu, neutrališući otok i iritacije.
Odličan je i za tretiranje opekotina od sunca, kao i za smanjenje jutarnje otečenosti u predelu očiju.
Protivupalno i antikancerogeno dejstvo
Krastavac sadrži polifenole zvane lignini, koji imaju protivupalno dejstvo i mogu umanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, kao i od kardiovaskularnih obolenja.
4 razloga da jedete mandarine svakog dana
Takođe sadrže biljne hranjive materije kukurbitacine, koje imaju antikancerogena svojstva.
Ublažava bol
Pokazalo se da su flavonoidi, koji deluju protivupalno, i tanini, koji ograničavaju oslobađanje slobodnih radikala u telu značajni i za ublažavanje bola.
Krastavac se tradicionalno koristi najpre za ublažavanje glavobolje.
Neutrališe loš zadah
Loš zadah obično uzrokuju bakterije u ustima.
Povrće bogato vodom pomaže u ispiranju bakterija koje izazivaju neprijatan zadah.
Važan za zdravlje kostiju
Krastavac je važan izvor vitamin K: Jedan šolja sadrži 22 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Vitamin K je neophodan za zdravlje kostiju, sprečava njihovo lomljenje i poboljšava apsorpciju kalcijuma u kostima.
Odličan ako imate opstipaciju (zatvor)
Voda i vlakna iz krastavca pomažu da se hrana brže i lakše kreće kroz probavni trakt, pomažući u rešavanju problema opstipacije.
Ako imate HEMOROIDE, evo šta treba da jedete, a koju hranu da izbegavate
Takođe, posebno treba istaći značaj kiselih krastavaca za održavanje zdravlja creva, a samim tim – i jačanje imuniteta.
Održavanje zdrave težine
Krastavac je niskokaloričan i sadrži dosta vlakana, te je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.
Krastavac je takođe poznat po tome da obezbeđuje osećaj sitosti, sprečavajući nepotrebno prejedanje.
Borba protiv dijabetesa
Krastavac je odličan za kontrolu dijabetesa, pre svega zbog bogatstva vodom, smanjujući potrebu za slatkišima i grickalicama.
Krastavac sadrži supstance koje mogu pomoći snižavanju šećera u krvi.
Ova hrana je pogodna za dijabetičare
Vlakna, takođe, mogu pomoći u sprečavanju i lečenju dijabetesa tipa 2.
Krastavac ima nizak glikemijski indeks, što znači da obezbeđuju neophodne hranljive materije bez dodavanja ugljenih hidrata, koji mogu povećati nivo glukoze u krvi.
Rizici
Krastavac je siguran za jelo za većinu ljudi, ali postoje neke mere opreza koje treba uzeti u obzir:
Problemi sa varenjem
Pokazalo se da neki ljudi imaju poteškoća pri varenju krastavaca.
Zgrušavanja krvi
Kao što je već rečeno, krastavac je bogat vitaminom K. Konzumiranje previše krastavaca može uticati na problem sa zgrušavanjem krvi.
Ljudi koji koriste lekove za razređivanje krvi ne smeju naglo povećavati unos krastavaca bez prethodne konsultacije sa lekarom.
Alergija
Krastavac, takođe, kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije, poput otežanog disanja, oticanja i ozbiljnijih zdravstvenih problema.
Kako se priprema i čuva
Pre pranja i seckanja, preporučuje se da krastavac nakratko ubacite u slanu vodu. Ovim se smanjuje količina vode u povrću, što će sprečiti da vaša salata bude vodnjikava.
Stručnjaci tvrde da je i kora krastavca jestiva, što obezbeđuje dodatni unos vlakana i vitamin A. Ipak, neophodno je najpre dobro oprati krastavac, i ako želite da jedete i koru – najbolje je kupovati organski uzgojeno povrće.
Zašto su URME voće života
Kada kupujete krastavce, preskočite one koji su žuti ili imaju udubljenja, izbočine ili naborane krajeve. Oni su prezreli, i nemaju lep ukus.
Krastavac čuvajte neočišćen u hladnijoj fioci vašeg frižidera.
Ako krastavac koji ste kupili ima voštani premaz koji mu daje sjajan izgled, koristite ga u roku od nedelju dana.
Ako nemaju voštani premaz, važno je da ih što pre upotrebite.
Krastavac nemojte držati dugo na sobnoj temperature.