filteri close
Objavljeno: 28.04.2020. Image source: kalhh/Pixabay
300x600

U vodi, salati, soku, ili na licu. Brojni su načini na koji možete da iskoristite neverovatne blagodeti ovog povrća.

Ostanite hidrirani

Krastavac sadrži 95,2% vide, što znači da samo 5grama ovog povrća obezbeđuje čak 150ml vode.

Čuva zdravlje srca 

Krastavac sadrže kalijum, koji je značajan za regulisanje (snižavanje) krvnog pritiska.

Studije su pokazale da unos kalijuma ima važnu ulogu u prevenciji moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. 

Loši brakovi su loši za srce - bukvalno

Štiti od neuroloških obolenja 

Fisetin, protivupalna supstanca koja se nalazi u krastavcu (kao i u jagodama i grožđu), ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga, smanjujući uticaj neuroloških bolesti povezanih sa starenjem na funkcije mozga.

Fisetin takođe pomaže u održavanju kognitivnih funkcija kod ljudi obolelih od Alchajmerove bolesti. 

Čuva kožu od starenja 

Postoji razlog zašto se krastavac koriste u nezi kože.

Pokazalo se da je ovo povrće neverovatno efikasno u zaštiti kože od posledica starenja.

Čuvar vašeg zdravlja: Zašto treba jesti paradajz?

Direktno nanošenje krastavca na kožu pomaže u hlađenju i umiruje kožu, neutrališući otok i iritacije.

Odličan je i za tretiranje opekotina od sunca, kao i za smanjenje jutarnje otečenosti u predelu očiju. 

Protivupalno i antikancerogeno dejstvo

Krastavac sadrži polifenole zvane lignini, koji imaju protivupalno dejstvo i mogu umanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, kao i od kardiovaskularnih obolenja. 

4 razloga da jedete mandarine svakog dana

Takođe sadrže biljne hranjive materije kukurbitacine, koje imaju antikancerogena svojstva. 

Ublažava bol 

Pokazalo se da su flavonoidi, koji deluju protivupalno, i tanini, koji ograničavaju oslobađanje slobodnih radikala u telu značajni i za ublažavanje bola.

Krastavac se tradicionalno koristi najpre za ublažavanje glavobolje.     

Neutrališe loš zadah 

Loš zadah obično uzrokuju bakterije u ustima.

Povrće bogato vodom pomaže u ispiranju bakterija koje izazivaju neprijatan zadah. 

Važan za zdravlje kostiju 

Krastavac je važan izvor vitamin K: Jedan šolja sadrži 22 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Vitamin K je neophodan za zdravlje kostiju, sprečava njihovo lomljenje i poboljšava apsorpciju kalcijuma u kostima. 

Odličan ako imate opstipaciju (zatvor)

Voda i vlakna iz krastavca pomažu da se hrana brže i lakše kreće kroz probavni trakt, pomažući u rešavanju problema opstipacije.

Ako imate HEMOROIDE, evo šta treba da jedete, a koju hranu da izbegavate

Takođe, posebno treba istaći značaj kiselih krastavaca za održavanje zdravlja creva, a samim tim – i jačanje imuniteta. 

Održavanje zdrave težine

Krastavac je niskokaloričan i sadrži dosta vlakana, te je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Krastavac je takođe poznat po tome da obezbeđuje osećaj sitosti, sprečavajući nepotrebno prejedanje.

Borba protiv dijabetesa

Krastavac je odličan za kontrolu dijabetesa, pre svega zbog bogatstva vodom, smanjujući potrebu za slatkišima i grickalicama.

Krastavac sadrži supstance koje mogu pomoći snižavanju šećera u krvi.

Ova hrana je pogodna za dijabetičare

Vlakna, takođe, mogu pomoći u sprečavanju i lečenju dijabetesa tipa 2.  

Krastavac ima nizak glikemijski indeks, što znači da obezbeđuju neophodne hranljive materije bez dodavanja ugljenih hidrata, koji mogu povećati nivo glukoze u krvi.  

Rizici

Krastavac je siguran za jelo za većinu ljudi, ali postoje neke mere opreza koje treba uzeti u obzir:

Problemi sa varenjem

Pokazalo se da neki ljudi imaju poteškoća pri varenju krastavaca. 

Zgrušavanja krvi

Kao što je već rečeno, krastavac je bogat vitaminom K. Konzumiranje previše krastavaca može uticati na problem sa zgrušavanjem krvi.

Ljudi koji koriste lekove za razređivanje krvi ne smeju naglo povećavati unos krastavaca bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Alergija

Krastavac, takođe, kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije, poput otežanog disanja, oticanja i ozbiljnijih zdravstvenih problema. 

Kako se priprema i čuva

Pre pranja i seckanja, preporučuje se da krastavac nakratko ubacite u slanu vodu. Ovim se smanjuje količina vode u povrću, što će sprečiti da vaša salata bude vodnjikava.

Stručnjaci tvrde da je i kora krastavca jestiva, što obezbeđuje dodatni unos vlakana i vitamin A. Ipak, neophodno je najpre dobro oprati krastavac, i ako želite da jedete i koru – najbolje je kupovati organski uzgojeno povrće. 

Zašto su URME voće života

Kada kupujete krastavce, preskočite one koji su žuti ili imaju udubljenja, izbočine ili naborane krajeve. Oni su prezreli, i nemaju lep ukus. 

Krastavac čuvajte neočišćen u hladnijoj fioci vašeg frižidera.

Ako krastavac koji ste kupili ima voštani premaz koji mu daje sjajan izgled, koristite ga u roku od nedelju dana.

Ako nemaju voštani premaz, važno je da ih što pre upotrebite.

Krastavac nemojte držati dugo na sobnoj temperature.