filteri close
Objavljeno: 14.06.2022. Image source: Pixabay

banner-sidebar

Svi volimo kafu, ali treba istaći da ona nije uvek zdrava

Kafa je mnogima omiljeni napitak, pa iako je dokazano da može da bude korisna u većini slučajeva, postoji određena grupa ljudi koja bi trebalo da ovaj napitak zaobilazi u širokom luku.

Ako spadate u neku od ovih grupa, konzumiranje kafe bi na vas moglo da ostavi negativne posledice, jednoglasno se slažu nutricionisti.

1. Osobe koje pate od upale creva

Kofein može da ubrza varene, a i da poveća šansu da dođe do dijareje, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti creva.

8 znakova da ste preterali sa kofeinom

2. Osobe koje imaju glaukom

Intraokularni pritisak može da poraste kod osoba koje imaju glaukom kada konzumiraju kafu, ako je verovati istraživanjima. Stručnjaci zato savetuju da se u tom slučaju smanji unos kofeina ili čak da se izbegava, ali takođe smatraju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

3. Osobe koje pate od bolesti srca

Kofein iz kafe može prouzrokovati trenutni porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara sa lekarom koliko kafe sme da popije.

Ako niste ljubitelj kafe, ove namirnice će vam pomoći da razbudite!

4. Trudnice

Američko udruženje ginekologa savetuje da trudnice ne bi trebale da piju više od 2 šoljice kafe u danu da bi smanjile rizik od pobačaja i preranog porođaja. Ipak, studija objavljena prošle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kafe za trudnice i da bi svaka trudnica trebalo da razgovara sa svojim ginekologom o tome.

5. Dojilje

Pošto je kofein dijuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla da pati od dehidracije usled prevelike konzumacije kafe.

Možete li se predozirati kofeinom?

6. Osobe sa poremećajem spavanja

Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šoljicom kafe, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kafa ne remeti vaš san, ona to u stvari može da učini. Savet je da poslednju kafu pijete 6 sati pre odlaska u krevet.

7. Osobe koje pate od anksioznosti i napada panike

Kofein je stimulans koji može da pogorša anksioznost. Ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina.