filteri close
Objavljeno: 30.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/StartupStockPhotos
300x600

Da li je vežbanje poslednja stvar koju želite da radite? Isprobajte jedan od ovih  trikova da biste se pokrenuli.

Čak i ako ste potpuno posvećeni svom fitnes planu, ponekad je teško pronaći motivaciju za vežbanje. A ako ste tokom poslednjih nekoliko meseci zapostavili fiziču aktivnost (a možda čak i dobili nekoliko kilograma), onda je vežbanje definitivno poslednje što želite da radite. Izgovore je lako pronaći. 

Evo trikova kako da se motivišete da trenirate kada kada vam zaista nije do toga:

1. Ako ovo može osoba na Instagramu, mogu i ja!

Kada tražite dodatni razlog „zašto“ bi trebalo da vežbate, inspiraciju možete pronaći na Instagramu ili Youtubu. Potražite naloge koji se bave zdravom ishranom da vidite kako drugi vode računa o hrani koju unose u svoje telo.  Zatim se prebacite na profile za vežbanje i fitnes i potražiti inspiraciju za neku novu vežbu koju ćete ubaciti u svoj trening da biste razbili rutinu. Samo mala promena rutine može vas izvući sa kauča i vežbanje učiniti uzbudljivijim.

2. Prelistajte svoje stare slike

Ponekad kada se podsetite gde ste bili i kako ste ranije izgledali, osećaćete se motivisanijim za trening. Prelistavši nekoliko starih slika, razmislite da li želite da održite svoju sadašnju kondiciju ili da je unapredite.

3. Obucite se i pojavite u teretani

Navođenje sebe da se samo pojavite u teretani je logičan način da steknete naviku. Samo prošetati do teretane, obucite odeću za trening i zakoračiti na traku. Za početak ostanite koliko vam odgovara. 

9 vrsta meditacije: Evo kako da odaberete koja je najbolja za vas!

U našoj trenutnoj situaciji, kada mnogi od nas postaju kreativni i vežbaju kod kuće, ovaj trik je još jednostavniji. Prisilite se da se obučete odeću za vežbanje i postavite se na mesto na kojem treba da budete da biste samo započeli svoj trening. Kada to postignete, postoji velika šansa da ćete krenuti sa vežbama ili izaći u dužu šetnju.

4. Otežajte kratke treninge

U užurbanom vremenu u kome živimo kratki, intenzivni treninzi mogu biti rešenje. Što manje vremena imate, morate intenzivnije treninrati. Mnogi intervalni treninzi visokog intenziteta (HIIT) zasnivaju se na ovoj filozofiji „manje je više“.

Šta je tačno HIIT trening i čemu služi?

Ako takav način treninranja nije za vas, ovo vas može nadahnuti da odvojite više vremena za vežbanje kako biste izbegli intenzivnu sesiju u HIIT stilu, ili može poslužiti kao podsetnik da, bez obzira na to koliko vremena imate - uvek se možete uklopiti u solidan trening.

5. Podmitite se novim vežbama ili aktivnostima posle treninga

Ako imate lenji vikend i želite samo da se opustite, to je u redu! Ali još uvek postoji način da vežbate, čak i ako je to sporiji čas joge. Vikendom, kada ćete možda biti manje vezani za vreme, isprobajte nove aktivnosti koje vam izgledaju zabavno.

Ili isplanirajte šta želite da radite posle treninga i nagradite se time. Saznjanje da ćete posle vežbanja, na primer, imati ukusan zdrav obrok sa nekoliko prijatelja ili možda otići na masažu može vas motivisati  i dati osećaj kao da imate dan ispunjen zabavnim a opuštajućim aktivnostima. Osećaćete se kao da radite nešto za samo za sebe.

6. Nagradite se i na druge načine

Ako vam je odlazak u kupovinu dobar motiv, nagradite se novim gornjim delom trenerke ili novim parom patika za trčanje, ali tek nakon što obavite više treninga tokom nekoliko nedelja ili mesec dana. Dajte sebi veću nagradu za dugoročne ciljeve.

Zašto vežbanje u prirodi daje najbolje rezultate?

Neki ljudi se motivišu tako što naprave spisak stvari kojima žele sebe da časte. Zatim njihovu cenu podele sa ciljnim brojem dana u kojima žele da vežbaju. Tako sebe “časte” tačno određenom sumom za svaki odrađen trening. Međutim,ako propuste trening, moraju da sačekaju novi krug i počnu sve ispočetka. 

7. Ubedite sebe da ste već uspeli

Jedan trik koji treneri koriste sa svojim klijentima je da ih nateraju da kreiraju sopstvenu ličnu mantru. Namera je da prevarite podsvest da poveruje da ste već postigli svoj cilj. Ako vam je cilj da smršate 20 kilograma i želite da se osećate srećno, ponosno na sebe i uvereni u svoje telo, to ćete staviti u mantru. Napištie: „Smršala sam! Osećam se ponosno na sebe i tako sam sigurna u svoje telo!“

Znate sebe i znate šta vas najbolje motiviše, ali možete primeniti i neki od ovih trikova kada vam sledeći put ponestane motivacije.