filteri close
Objavljeno: 05.01.2022. Image source: Foto: Pexel/Andrea Piacquadio
300x600

Krivac za izostanak menstruacije može biti hormonska neravnoteža u vašem telu.

Iako je trudnoća mogući razlog za izostanak menstruacije, mogu postojati faktori povezani sa vašim zdravljem ili načinom života koji uzrokuju kašnjenje menstruacije.

Dojenje

Menstruacija se neće pojaviti odmah nakon porođaja, ali ne brinite! Ako dojite svoju bebu, nedostatak menstruacije je sasvim normalan. Nazvana laktaciona amenoreja, ovo je faza koja remeti ritam vašeg menstrualnog ciklusa. Nakon nekoliko meseci, vaš mesečni ciklus bi trebalo da se vrati u normalu. 

Nagli gubitak ili povećanje telesne težine

Svaka promena u kilaži može uticati na vaš mesečni ciklus. Uobičajeni zdravstveni problemi povezani sa težinom i neredovnom menstruacijom uključuju poremećaje u ishrani, kao što su anoreksija i bulimija, i nekontrolisani dijabetes. Ako sumnjate da imate neki od navedenih problema, odmah se obratite svom lekaru. 

Preterano vežbanje

Redovna rekreacija je sjajna, ali preterano vežbanje može dovesti do nižih nivoa estrogena, hormona koji reguliše ženski reproduktivni proces. Mnogi sportisti doživljavaju sekundarnu amenoreju, što znači da nemaju menstruaciju šest meseci ili duže od rigoroznih treninga. 

Ovo su najčešći razlozi izostanka menstruacije (amenoreje)

Stres

Malo stresa u vašem životu je u redu, ali hronični stres može izbaciti vaše telo iz ravnoteže. Stres aktivira hormon kortizol i gura vaše telo u režim preživljavanja. Ako doživljavate produženi stres, vaše telo može izazvati amenoreju i sprečiće menstruaciju.

Promene u rasporedu spavanja

Prelazak na smenski rad ili putovanje u drugu vremensku zonu može sprečiti početak menstrualnog ciklusa. Svaki poremećaj vašeg cirkadijalnog ritma - unutrašnjeg sata koji reguliše važne ćelijske procese - može uzrokovati neredovne menstruacije. 

Lekovi

Ako uzimate novi lek, jedan od njegovih neželjenih efekata mogu biti neredovne menstruacije. Studija o uticaju antipsihotika na menstruaciju pokazala je da se amenoreja javlja zbog neuravnoteženosti nivoa prolaktina. Pored toga, neki lekovi za kontrolu rađanja, kao što su spirala, implantat ili injekcija, mogu prekinuti menstruaciju dok ste na njima. 

Disfunkcija štitne žlezde

Problemi sa štitnom žlezdom, kao što su hipotireoza i hipertireoza, mogu poremetiti vaš menstrualni ciklus. Štitna žlezda proizvodi hormone koji pomažu u regulisanju procesa u telu, a ako se izbace iz ravnoteže, to može dovesti do izostanka menstruacije. Srećom, postoje efikasni tretmani za poremećaje štitne žlezde, pa posetite endokrinologa ako mislite da bi to moglo biti i vaš problem.

Kako da prepoznate policistični ovarijalni sindrom i kako se on leči

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Poput disfunkcije štitne žlezde, PCOS može izazvati hormonsku neravnotežu u vašem telu, uzrokujući izostanak menstruacije.

Perimenopauza

Ako ulazite u perimenopauzu - prvu fazu menopauze - možda ćete primetiti da vam se menstruacije javljaju ređe. Smanjenje menstruacije je uzrokovano smanjenjem hormona estrogena.

Ako imate neredovne menstruacije, niste usamljeni.  Sa izuzetkom izostanka menstruacije dok ste na nekim kontraceptivima, nije normalno da ostanete bez menstruacije nekoliko meseci i može biti štetno po vaše zdravlje. Posetite svog lekara ako izostanak menstruacija potraje.