filteri close
Objavljeno: 19.02.2020. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Ovaj sindrom ima jedna u 10 žena određenog uzrasta

Policistični ovarijalni sindrom (PCOS) je poremećaj nepoznatog uzroka koji karakterišu poremećaji menstrualnog ciklusa, anovulacija i znakovi hiperandrogenizma.

To je skup sindroma koji izazivaju muški hormoni (androgeni) kod žena. Otprilike jedna u 10 žena uzrasta u kome može da rađa ima ovaj poremećaj.

Bolest se naziva i Stein-Leventhalov sindrom, prema Steinu i Leventhalu koji su prvi prepoznali vezu između policističnih jajnika, znakova hirzuitizma i amenoreje.

Utvrđeno je ono što žene odavno znaju: biti domaćica je najstresniji posao na svetu

Uzrok bolesti

Tačan uzrok nastanka bolesti nije utvrđen. PCOS je obično kombinacija genetskih faktora i okoline. Kod obolelih se mogu utvrditi poremećaji metabolizma androgena i estrogena, kao i poremećaji kontrole stvaranja androgena.

Kod većine se nalaze visoke serumske koncentracija androgenih hormona (testosteron, androstenedion, dehidroepiandrosterone sulfat, odnosno DHEA-S), iako vrednosti mogu biti i normalne.

Bolest je povezana i sa perifernom insulinskom rezistencijom i hiperinsulinemijom, kao i gojaznošću.

Šta je Tarnerov sindrom i zašto je važna rana dijagnostika

Simptomi i znakovi bolesti

Obolele od PCOS obično imaju poremećene menstrualne cikluse zbog hronične anovulacije. Hiperandoregenizam se manifestuje kao pojačana dlakavost po muškom tipu distribucije u pubičnoj oblasti, kao i pojačana dlakavost brade, gornje usne, bradavice, a ređe kao gubitak kose.

Moguća je pojava akni. Obolele žene često imaju centralni tip gojaznosti, hiperlipidemiju, intoleraciju glukoza, koje mogu da pređu u šećernu bolest. Pojavljuje se difuzno zadebljanje i hiperpigmentacija delova kože.

Najbolje je vežbati ujutru, pogotovo za žene

Dijagnostički kriterijumi

Dijagnostički kriterijumi za utvrđivanje bolesti razvijali su se kroz istoriju. Potrebno je utvrditi dva od tri poremećaja:

- višak androgena

- ovulatorna disfunkcija

- policistični jajnici

Potrebno je isključiti i ostale bolesti koji mogu izazvati navedene poremećaje (kao što su hiperprolaktinemija, bolesti štitne žlezde, određene oblike kongenitalne adrenalne hiperplazije).

Oborite visok holesterol na prost i jednostavan način

Lečenje

Lečenje bolesti sastoji se od ispravljanja određenih poremećaja. Peroralnom hormonskom kontracepcijom postiže se redovan menstruacioni ciklus i ovulacija.

Za lečenje hirzuitizma (stanje pojačane maljavost muškog tipa kod žena) koriste se lekovi koji blokiraju učinak androgena. Oboleli koji razviju šećernu bolest tipa 2 u lečenju se preporučuje metformin.

Nekoliko lokalnih topičnih priprema (npr. retinoidi) i oralnih antibiotika moguće je koristiti u lečnju akni. Za teže slučajeve aknhi koristi se sistemska primena isotretionina.